За рачуне дуг већи од 100 милиона

Ј. БЕКИЋ

11. 09. 2019. у 13:22

За рачуне дуг већи од 100 милиона

Градска топлана у Сомбору / Фото Ј.Бекић

Сомборска "Енергана" пред грејну сезону има проблем са наплатом грејања.

СОМБОРСКА "Енергана" обавља ремонт постројења у топлани, као и система за дистрибуцију топлотне енергије како би била спремна за предстојећу грејну сезону. Сви радови су у завршној фази. Према речима Александра Чорка, директора овог ЈКП, одржавање система захтева новчана средства која топлана обезбеђује издавањем и наплаћивањем рачуна од својих корисника.

Међутим, "Енергана" се пред грејну сезону нашла у невољама због великог дуга од корисника. Овде не крију да су већ дуже време имали доста нередовних платиша, што ставра проблеме у пословању. На даљинском систему грејања топлане има 4.000 станова и 230 предузећа и установа (школе, вртићи, амбуланте...).

- Тренутно 400 људи има дуг према топлани, који износи преко 100 милиона динара. Због тога је неплатишама који овом предузећу дугују од 5.000 до 10.000 динара послата опомена за измирење дуга. Своја потраживања наплатићемо тужбама преко јавних извршитеља, а оне су ових дана већ послате - каже Чорак. - Опомене су послате на преко 300 адреса.

- Ми овако финансијски не можемо да фукционишемо, јер има грађана који избегавају своју обавезу, па се још жале на "Енергану" - вели челник човек ЈКП.

Своја дуговања корисници треба да измире у што краћем року да бисмо омогућили несметано грејање свих суграђана, аплеују из овог предузећа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Како стићи од "нуле" до фарме уматичених оваца

У топлани веле да има корисника грејања који желе да се искључе са система грејaња, али и да постоји одређена процедура. Тако је минуле године било 20 захтева, док је свега њих пет остварило то право.

- Да би се неко искључио са система даљинског грејања,постоји процедура, мора се поднети елаборат и може се добити у овлашђеном предузећу у Суботици, све о свом трошку, али и да се добије сагласност свих станара своје зграде, то је одлука Скупштине града Сомбора, који је наш оснивач - појашњава саговорник.

УШТЕДА ЕНЕРГИЈЕ

- ДА би се уштедело на утрошку топлотне енергије у стану, преко 50 одсто станара зграде мора да се изјасни да је за увођење мерача утрошка топлоте, а таквих зграда у граду је око 50 одсто. Енергетска ефикасност је данас веома значајна због цене грејања, али је ту важна и изолација зграде и стана - појашњава Александар Чорак. Он додаје да има доста празних станова, и они имају своје мераче, па власници плаћају само основну таксу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

буки

12.09.2019. 22:26

Није нормално да се људи на силу приморавају да користе услуге даљинског грејања, јер се за искључење са мреже постављају услови које је немогуће остварити. У нормалном свету ако не платиш рачун, аутоматски ти искључе струју, воду или грејање, а овде те приморавају да користиш услуге које не желиш да би за дуг могли да узму стан.