Како стићи од нуле до фарме уматичених оваца

З. Глигоријевић

понедељак, 09. 09. 2019. у 13:41

Како стићи од нуле до фарме уматичених оваца

Минићи у свом дворишту

Пример пољопривредног газдинства "Минић" надомак Рековца. Захваљујући подстицају државе ова породица из Секурича планира ширење посла

ПОЉОПРИВРЕДНО газдинство "Минић" из Секурича, код Рековца, које је 2012. године узгајало 14 домаћих оваца, данас има 135 оваца расе виртемберг, нову фарму 60 плус 60 грла са средишњим делом за јагњад и нов воћарско-виноградарски трактор са додатном опремом. И то све захваљујући подстицајним средствима и субвенцијама без којих, како каже власник газдинства Младен Минић (33), не би могли да живе од пољопривреде. Зато је припремио документацију и чека конкурс како би аплицирао за нове субвенције и фарму проширио уматиченим грлима.

Прочитајте још: 16. ШУМАДИЈСКИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: На једном месту чак 200 излагача

- Исхрана овце током године кошта око 8.000 динара, а с трошковима неге и амортизације фарме превазилази 12.000 динара. Уложено није могуће вратити продајом јагњета од 30 килограма по цени од 200 динара по килограму. Продаја квалитетних приплодних грла већ доноси зараду, због чега планирамо изградњу фарме много већег капацитета - оцењује Минић.

Прочитајте још: Пољопривреда је - коцка

Пољопривредом је почео да се бави сасвим случајно. Пошто није прошао на Криминалистичко-полицијској академији у Земуну, уписао је Пољопривредни факултет, као и његов брат Милош. Иако није планирао да се врати на село, пољопривреда је данас његов избор, а као председник УО Удружења младих пољопривредника Србије саветује друге како да покрену сопствени бизнис.

У село су се 2009. године најпре вратили његова мајка Нада и отац Небојша, који су остали без посла, а он им се придружио три године касније.

Младен са својим производима


- Било ми је много тешко. Село смо само черупали, а ништа нисмо улагали. Ни воду нисмо имали, па су се они после дрва у шуми туширали на степеништу, а ја сам веш прала "на руке". Исплачем се, па наставим да радим. Никад се не бих вратила у Јагодину иако и даље имамо стан - искрена је Нада.

Њен супруг Небојша потврђује да су кренули од нуле, али да су успели да реновирају кућу и живе од пољопривреде. Али, раде - шали се - 26 часова дневно.


КУПИНЕ

МИНИЋИ већ шест година узгајају купину на 75 ари. Пошто је откупна цена већ две године нижа од производне, овај довитљив младић почео је да производи компот, купиново вино и сирће.

- У Левчу је под купинама било 400 хектара, али су због ниске цене многи засади девастирани. Покушавам да ујединим неколико већих произвођача како бисмо конкурисали за подстицајна средства којима бисмо унапредили производњу и смањили трошкове. Приноси би по хектару могли да буду и до 20 тона - оцењује Младен, и додаје да планира да направе хладњачу за купинаре овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације