Покренута истрага због закопаног отпада код Рашке

Novosti Online

20. 08. 2019. у 21:45

Покренута истрага због закопаног отпада код Рашке

Илустрација / Depositphotos

Снимањем две локације на 30 метара квадратних, утврђено постојање металних предмета који су данас ископани

Због сумње да је у кругу фабрике "МГ Сербиен" у Баљевцу код Рашке закопан опасан отпад, Основно јавно тужилаштво из Рашке покренуло је истрагу у циљу утврђивања чињеница и узорковања пронађеног материјала, потврдила је РТС-у основна јавна тужитељка Драгица Росић.

Драгица Росић наводи да је снимањем две локације на 30 метара квадратних, утврђено постојање металних предмета који су данас ископани.

"За сада су пронађена и ископана два бурета, која су се налазила на дубини од два метра. Урађено је узорковање материјала али ће се на податак да ли се ради о опасним материјама, чекати око 3 недеље, након анализа које врши Институт у Винчи. Ископавања и анализе ће потрајати још неколико дана, каже Росићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Отпад не иде у Ибар

На терену су данас, осим Основног јавног тужилаштва, били присути и припадници полиције, ватрогасаца спасилаца, фирме за ископавање и истраживање као и представници Института из Винче.

Из компаније "МГ Сербиен" још увек нема одговора.

На званичном сајту фирме, наводи се да је фабрика изграђена 1979. године и да се бави експлоатацијом руде "доломит" и њеном прерадом, као и рециклажом отпада магнезијума у легуре тог метала. Наводи се и да су по капацитету, једна од највећих фабрика за рециклажу у Европи.

Фабрика је приватизована 2005. године. Од тада, више пута, мештани су упућивали жалбе на многе државне адресе да ово предузеће угрожава њихове животе емитујући опасне материје у атмосферу.

Одсек за контролу и надзор одељења Министарства за заштиту животне средине за Рашки округ у Краљеву издао је решење о забрани рада те фабрике чак два пута током 2007. године. Након тога, фабрика није затварана.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације