Ловци нишане свињску кугу

Р. ШЕГРТ

26. 02. 2019. у 06:54

Ловци нишане свињску кугу

СПРЕМНИ Ловци ускоро крећу у лов на дивље свиње, Фото Р. Шегрт

Министарство пољопривреде наложило одстрел дивљих свиња на северу Војводине. Треба организовати појачан лов у 20 ловишта

МИНИСТАРСТВО пољопривреде наложило је ловачким удружењима на северу Покрајине да организују појачан одстрел дивљих свиња у 20 ловишта, до висине биолошког минимума како би се спречила појава свињске куге из Румуније и Мађарске, где је већ регистрована. Одстрел треба да се спроведе на подручју уз границу, на територији Кикинде, Новог Кнежевца, Нове Црње, Чоке, Житишта, Сечања, Пландишта, Вршца, Беле Цркве и Панчева.

На северу Баната лов на дивље свиње увелико је у току, а до сада, на срећу, ни код једног узорка није потвђено обољење. Иначе, на подручју Чоке и Новог Кнежевца годишње се одстрели око 230 дивљих свиња.

- Имамо доста одстрела и до сада нисмо имали ниједну заражену животињу. Узорке на анализе шаљемо у Зрењанин и Нови Сад и до сада су сви резултати били негативни - изјавио је Љубомир Олушки, из Ловачког друштва "Дропља" из Чоке.

Председник Ловачког удружења "Перјаница" из Мокрина Богица Божин каже да ловостаја неће бити тако да ће се одстрел непрестано одвијати.

- У нашем ловишту које обухвата око 15.000 хектара неме превише дивљих свиња, оне повремено дођу из правца Новог Кнежевца, тако да ће више посла имати колеге уз реку Тису - истиче Божин.

Вирус афричке куге свиња налази се у организмима дивљих свиња, а када доспе у организам домаће свиње она обавезно оболева и угине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ловци ће због куге одстрелити 70 одсто дивљих свиња!


Отежавајуће је што се не може тачно проценити која дивља свиња је оболела. Када вирус доспе у организам домаће свиње она обавезно оболева и угине. Заразу преносе глодари, птице, затим крпељи, муве, обадови, па чак и људи преко обуће, одеће, возила и слично. И помије као храна за свиње су опасне. Обољење се са животиња не преноси на људе - објашњава ветеринар Ладислав Томић.

БРИГА Надлежни све чине да болест не пређе на домаће свиње

Ветеринари сматрају да би посебно било важно ухватити први случај појаве заразе, како би се сузбило ширење. Важно је знати и да вакцина против класичне куге није заштита од афричке куге свиња.

Превентивне мере у Северобанатском округу предузете су још крајем прошле године, а представници свих шест општина: Кикинде, Чоке, Новог Кнежевца, Сенте, Аде и Кањиже, упознати су са ситуацијом на терену.

- Ситуација на терену контролише се преко локалних кризних центара. Превентивне мере подигли смо на виши ниво - истиче Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа.


ПРАЋЕЊЕ

- СТОЧАРИ треба да прате понашање свиња. Када вирус доспе у организам, за 15 дана се покаже обољење или свиња изненада угине. Заражене се групишу, не узимају храну, добијају високу температуре и напрасно угину. Ако издрже један дан са заразом, после тога добијају црвенило по стомаку и екстремитетима, тетурају се и имају високу температуру - описује ветеринар Ладислав Томић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације