ЕВАКУАЦИЈА ЈАСЕНОВИКА: У селу остале само кокошке (ФОТО+ВИДЕО)

Далиборка АЛИХОЏИЋ

25. 01. 2019. у 07:55

Измештено становништво и стока код Ниша због опасности од изливања амонијака из цистерни. Сеоба људи и животиња протекла у најбољем реду, у селу остала само живина

ЕВАКУАЦИЈА ЈАСЕНОВИКА: У селу остале само кокошке (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Д. А.

УСНУЛО село Јасеновик надомак Ниша у петак је будила наредба: "Напустите своје домове док не прође опасност од изливања амонијака." Иако су о томе били обавештени још претходног дана, није им било лако да оставе своје домове ни на један дан. Ништа лакше није било ни локалним властима да организују досад незапамћену евакуацију једног села.

Због опасности да би могло доћи до изливања амонијака приликом подизања цистерни које су склизнуле са пруге пре неколико дана, Кризни штаб Града Ниша ништа није хтео да препусти случају. Животи људи су најважнији, а сељаку је важан и његов домазлук, па су мештани Јасеновика били јасни: стоку не остављамо.

"Опасност" вреба на непун километар од села смештеног подно планинског масива Громађе. Преврнуте цистерне делују сабласно у тмурном зимском јутру. Затичемо машиновођу Драгана који их "чува" и користимо прилику да их фотографишемо пре него што читаво подручје постане забрањена зона за све осим за стручњаке Инфраструктуре Железнице Србије, задужене за рашчишћавање пруге Ниш - Зајечар.Прочитајте још - ЕВАКУАЦИЈА СЕЛА КОД НИША: У петак подизање прве цистерне на колосек

- Ма, није ово ништа за њих. Верујем тим људима јер су имали и веће изазове. Цистерне, тешке по 70 тона, стабилне су, а направљен је и плато на који ће лећи дизалица која ће их подићи. Данас једну, па сутрадан и другу - уверева нас Драган у позитиван исход акције.

Спокојни су и мештани Јасеновика, њих близу четири стотине, којима се није журило да напусте своје домове. Иако је наређење било да евакуација почиње у шест сати, мало ко је у то доба био спреман да крене.Фото: Д. Алихоџић

- Више од половине њих се изјаснило да ће својим аутомобилима напустити село и вратити се после 17 часова. За све остале организован је превоз аутобусима до Ниша - реферише председник Месне заједнице Зоран Јовановић, који је уз помоћ млађаног Душана требало да се побрине о шесторо непокретних комшија.

- Нигде ми се, синко, не иде, али кажу да се мора. Што да мучим ове људе, стара сам ја, неће мени ништа бити - правда се бака Мирјана Цветковић коју су у колицима пренели до возила Хитне помоћи.


Она ће, док прође опасност, привремено бити код ћерке у Белој Паланци, а остали тешко болесни смештени су у нишки Клинички центар.

Комшије Драган Рашић и Слободан Јовановић међусобно се помажу да збрину стоку. Они су одлучили да се заједно са овцама евакуишу до појата у близини села Врела.

- Треба ускоро да се ојагње, па ми је жао да их малтретирам по камиону. Није нам тешко да се прошетамо до Врела - каже Драган.

Љубиша Стајић је, ипак, одлучио да своје овце и свиње удаљи из села. Као и за људе, и за животиње је обезбеђен превоз и храна док су ван куће. А животиње као да предосећају да се нешто чудно дешава, па се узјогуниле. Поготово је овца Шемса била проблематична, па је ветеринарима била потребна добра физичка спремност да је савладају и уз помоћ радника ЈКП "Медијана" утоваре у камион за превоз стоке месаре "Бифтек".
- Није лако иселити цело село. Да нисте ви дошли, не бисмо ни знали да морамо да идемо. Ево, ја спремио дрва да ложим ватру. Није да нам се иде, али нећемо да правимо проблеме - прича нам старина Драгољуб Стевановић (86) док упозорава супругу Добрилу (90) да се брже спрема и да не заборави лекове.


Било је и оних који нису хтели да напусте своје домове. "На своју одговорност" хтели су да остану у селу, али их је полиција опоменула да наредба важи за све. Још кад су поменули и новчане казне, убрзали су корак и придружили се комшијама.

- Мени ништа није јасно, али ми је забавно јер не идем у школу - расположен је Вељко Игњатовић (9) за кога је ово авантура коју ће дуго памтити.За разлику од крава, свиња, коза и оваца за које је кризни штаб обезбедио превоз и смештај током евакуације, власници паса и мачака морали су сами да се побрину за своје љубимце. Слично је и са пернатом живином, која је углавном остала у кокошињцима, да "чува" село.


Тачно у 10 часова и 26 минута командант кризног штаба Дарко Булатовић објавио је да је евакуација завршена. То је био знак да се крене са "акцијом цистерна".

Привремени смештај и два оброка за ове људе обезбеђени су у Геронтолошком центру и Центру за образовање. Могли су да бораве и код пријатеља или да завршавају неке друге послове све до 17 часова када би се вратили у село. Акција ће бити настављена у недељу, када се очекује и нова евакуација мештана.


У НЕДЕЉУ НАСТАВАК

ПРВА од две преврнуте цистерне у петак је безбедно подигнута и постављена на колосек и она ће у суботу бити одвезена на безбедно место. Градски штаб за ванредне ситуације саопштио је да, иако је било предвиђено, у суботу неће подизати другу цистерну, јер она прво мора да буде испражњена.

- У суботу ће се припремати терен за то да се ова цистерна испразни, да би се у недељу кренуло са акцијом њеног подизања и враћања на колосек - изјавио је начелник Градског штаба Дарко Булатовић.

Ненад Станисављевић, портпарол "Инфраструктура железнице Србије", каже да су већ започеле припреме за подизање друге цистерне на колосек.

- За разлику од цистерне која је у петак подигнута, друга неће моћи да буде враћена на колосек на исти начин. За тај посао биће припремљен плато поред колосека на који ће бити подигнута, обезбеђена од самопокретања и спремна за претакање. Посао претакања организоваће железнички превозник, приватни оператер НЦЛ - наводи Станисављевић.


ОБНОВА ПРУГЕ

- БИЛО је питање дана када ће се ово десити, јер се у пругу није улагало још од шездесетих година прошлог века. Прагови су трули, па не могу да држе шине - појашњавају нам сеоски "експерти". - Како смо чули, реконструкција пруге Ниш -Зајечар требало би да коначно започне у априлу.
БЕЗБЕДНОСТ ЉУДИ НАЈВАЖНИЈА

- ЗАДОВОЉНИ смо како је текла евакуација. Није лако напустити домове, али све ово радимо у интересу грађана. Сва имовина биће обезбеђена тако да не треба да брину. Најстручније екипе којима тренутно располаже наша земља, налазе се на прузи и баве се уклањањем цистерни - рекао је градоначелник и шеф кризног штаба Дарко Булатовић, који није напуштао село ни за време опасности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Bracika

25.01.2019. 08:29

Dal je bilo lakše da neko pregleda u kakvom je stanju pruga ili da sada evakuišemo celo selo.A očigledno je da su cisterne iskliznule iz koloseka zbog lošeg stanja pruge.I nikom ništa niko nije kriv a šta da je bilo ljudi u vagonima a ne amonijak u cisternama.Pozdrav za ministarku infrastrukture.

aa

25.01.2019. 09:40

@Bracika - ministarka da ima malo savesti podnela pi ostavku, ne samo zbog ovoga ima mnogo stavki i propusta.ali bitno je da ima frizuru, nokte kao u orla i americkog ambasadora

DNK

25.01.2019. 12:03

@Bracika - da li je moguce da ima osoba koje brane javašluk vlasti I ministarke pa I po cenu da izginu putnici ili da ovaj nedaj bože amponijak napravi katastrofu zar je moguce da ima osoba zaradf para koje su im omogucili da sada kradu I rade šta hoce da takve osobe brane one koji su odgovorni