Виногради пуни сезонских радника

З. РАШИЋ

21. 06. 2018. у 09:15

Пуне руке посла у "Рубиновим" плантажама на Карађорђевом брду изнад Параћина где се приводи крају берба

Виногради пуни сезонских радника

НА 82 хектара винограда крушевачке фирме "Рубин", на Карађорђевом брду изнад Параћина, сезонци ових дана имају пуне руке посла. Винова лоза се орезује, крати и враћа у шпалир, како то стручно каже руководилац плантаже дипломирани инжењер пољопривреде Владимир Чоловић.

Сезонски радници су у винограду практично сваког дана, од резидбе до бербе, док остали радници "Рубина" раде на заштити лозе и међуредној обради. Тај посао би требало да се заврши до почетка јула, а затим следи уклањање вишка зелене масе са чокота, што такође захтева мануелни рад.

- Ови послови трајаће до почетка бербе. Ако врућине наставе, а прогноза је баш таква, берба ће почети већ половином августа. Временски услови, засад, одговарају грожђу, због сунца вуче више шећера и даће бољи квалитет, па се можемо надати и рекордном роду ове сезоне - задовољно истиче Чоловић.

Прочитајте још: Картели убили малине

На овој плантажи изнад Параћина заступљене су четири сорте грожђа. Највише је под франковком - више од половине винограда - 46,8 хектара, мерло је на 24 хектара, бело грожђе ркацители на 10, док је најмање под сортом гаме - 1,2 хектара. Земљиште на Карађорђевом брду је смоница и мало је теже за обраду, али зато даје добар квалитет грожђа. Највише одговара сорти франковка, чији је принос прошле сезоне био преко 10 тона по хектару.

- Све ове сорте на смоници могу да извуку најбоље из себе, што се показало и претходних година. Сав род након бербе пакујем транспортујемо камионом и до Крушевца на даљу прераду - резимира Чоловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације