Нови Сад: У априлу решење за легализацију кућа?

Ј. С.

20. 03. 2018. у 16:15

Нови Сад: У априлу решење за легализацију кућа?

Градска управа за урбанизам / Фото Д. Дозет

Назире се крај мукаma власника који су намеравали да по бившем закону озваниче своје објекте. После 10 година отплаћивања дуг са 600.000 нарастао на 750.000 динара

ВЛАСНИЦИ кућа у Новом Саду и околини који су започели легализацију по старом закону и она их сада кошта безмало као кредит у "швајцарцима", највероватније ће крајем овога месеца дочекати расплет свог проблема.

По налогу градоначелника Милоша Вучевића, у последњих недељу дана Управа за грађевинско земљиште и инвестиције снимила је стање, затим је формирана радна група коју сачињавају представници града и Удружења "Просперитет" које окупља око 3.000 грађана који имају проблем са легализацијом својих објеката.

До краја марта они имају рок да припреме конкретно решење које би потом требало да усвоји Скупштина града на једној од седница у априлу.

Радомир Ћириловић, председник Удружења за заштиту потрошача "Просперитет", рекао је "Новостима" да ово удружење остаје при ставу изнетом пре око годину дана градским властима, да се дуг за легализацију умањи за 60 одсто уколико се отплати одједном.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: Рате плаћају, дуг расте

Уговори о легализацији по старом закону, наводи Ћириловић, превидели су обрачун камата такозваном комфорном методом, што је довело до тога да им се дуг и после 10 година отплаћивања знатно увећао.

Примера ради, ако је неко тада потписао уговор о легализацији свог објекта у вредности од 600.000 динара на 240 рата, сада после 10 година отплаћивања дужан је чак 750.000 динара!

Радомир Ћириловић


- Тим људима је есконтна стопа "појела" главницу, јер је у одређеном периоду износила и до 15 одсто на годишњем нивоу. До 2012. године примењиван је обрачун "камата на камату", што је "истопило" комплетну десетогодишњу уплату грађана - наводи Ћириловић.

Овакве услове грађани који плаћају легализацију на рате по старом закону пореде са дуговима према банкама у швајцарским францима. Како кажу, ако се нешто не промени, унуцима ће оставити и куће и дугове. Њихове комшије и познаници које нису журили са легализацијом, по новим прописима завршили су цео посао уплатом у просеку од 200 до 300 евра.

ОБОСТРАНО КОРИСНО

ПО мишљењу Ћириловића, умањењем дуга на добитку би били и грађани и град Нови Сад, који би остварио велики приход у краћем временском интервалу, а десетогодишња агонија грађана била би прекинута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Hercegov Grad

20.03.2018. 18:30

Da, samo sto i po novom zakonu to teče u beskonačnost! Ptedmeti ne mogu da se nadju, zazureni, a vidi se da postoje!