Пештер чека гаранције за извоз у Турску

М. Нићифоровић

26. 10. 2017. у 07:15

Реаговање пољопривредника на међудржавни договор о годишњем извозу 5.000 тона јунетине у Турску. Домаћини спремни да занове тов, али страхују од мешетара

Пештер чека гаранције за извоз у Турску

Фехим Куртовић (у средини) са колегама Фото М. Нићифоровић

ПРИЛИКОМ недавне посете председника Турске Реџепа Таипа Ердогана Београду и Новом Пазару, постигнут је договор о годишњем извозу 5.000 тона јунећег меса из Србије у ову многољудну земљу.

Највише јунетине пут Босфора би требало да крене са Пештера - најпознатијег сточарског краја у Србији - где се тренутно узгаја око 45.000 крупних грла. Зато овдашњи домаћини истичу да их радује договорени посао, али и да страхују од тога хоће ли успети да обезбеде потребне количине меса.

- Иако нам још нису познати сви детаљи договора, извесно је да се ради о за нас уносном послу. Јер, откупна цена јунећег меса у Србији је незнатно већа од два евра, а у Турској премашује десет. Ако би иза пројекта стала држава, која би све пратила и контролисала, те тако помогла сточарима, сви би имали користи - истиче председник Удружења фармера са Доњег Пештера Фехим Куртовић, који истиче да би одмах могли да закољу 2.000 бикова, можда и више.

Каже, када би добили гаранције да је посао дугорочан, а цене и откуп сигурни, врло би брзо теладима напунили многобројне сада празне фарме и посветили се тову.

- Стотине пештерских фармера је спремно да одмах прионе на посао, годишње би могли да понудимо и више од 10.000 товљеника, али од државе тражимо да стане на пут мешетарима који ће покушати да нам, како су то и раније чинили, покваре посао и Турцима, под фирмом "пештерског", пласирају сумњиво месо које ће разним каналима набавити из других делова Србије, Босне, Црне Горе, Албаније... А, пештерско месо је специфично и боље од осталих јер се стока гаји у нетакнутој природи и у идеалним условима за гајење. Због 180 дана на паши овдашња грла, како се то често каже, "држе цену" - наглашава Куртовић који се већ опробао у тову и производњи меса.

ЖАЛ ЈОШ пре три деценије, док је у Сјеници постојао ПИК "Пештер", месо из овог краја је извезено у више арапских земаља, те у неколико европских држава. Успешно су, тада, пласирана и овдашња јагњад која последњих година нема ко да откупи, па их сточари сваког пролећа будзашто продају накупцима из Црне Горе и Босне.

Управо с тога и зна шта су предуслови за реализацију договора са Турцима: гаранције да ће договорене цене бити испоштоване, да домаћине нико неће уцењивати и да ће сва њихова јунад на време бити откупљена. Истиче и то како је неопходно да општина регулише проблеме у водоснабдевању и зими редовно чисти путеве.

- Ако би имали потребну сигурност, већ за две-три године би заинтересованим купцима годишње могли би да испоручимо и више меса од договорених 5.000 тона - закључује сточар из села Биоци Енвер Дацић.

СПРЕМНА И ЛАБОРАТОРИЈА

НА Пештеру постоје четири кланице завидног капацитета, које раде по европским стандардима (ISO2200) и поседују све потребне сертификате, па и "халал" који траже купци из Турске. Слична кланица, са огромним расхлађивачким простором, постоји и у суседној Рашки, а сви се слажу да је за најављени извоз посебно драгоцено то што у Сјеници - при Регионалном центру за развој пољопривреде - успешно ради и лабораторија за контролу меса, са стандардом "ISO 17025".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације