Бованско језеро може и у - чашу

Д. Стојановић

30. 07. 2015. у 11:30

Завршене петогодишње анализе вештачке акумулације надомак Алексинца. После прераде у "Бресју", вода друге категорије употребљива и за пиће

Бованско језеро може и у - чашу

Бованско језеро

КВАЛИТЕТ воде Бованског језера, на средокраћи пута Алексинац - Сокобања, спада у прописану, другу категорију, па је - уз додатну прераду, што се и чини у систему "Бресје" - дозвољена и за пиће. Ипак, током лета, због антропогеног фактора, односно човекових негативних утицаја на животну средину, тај квалитет - опада!

Ово је резултат пројекта под називом "Праћење квалитета воде у акумулацији Бован", који су реализовале општине Алексинац и Сокобања, у сарадњи са Институтом за мултидисциплинарна истраживања Универзитетом у Београду, уз подршку неколико европских институција и под окриљем Националне научне фондације САД. Укупна вредност пројекта реализованог од 2009. до 2015. износила је милион и 350.000 динара - колико су обезбедиле две поменуте, суседне општине.

Петогодишње физичко-хемијске, биолошке и хидро-геолошке анализе воде имале су за циљ формирање одрживог и квалитетног система надзора Бованског језера...

- Резултати пројекта омогућиће формирање истраживачког центра на Бованском језеру, који се може користити у едукативне сврхе, али и за развој методологије напредне и одрживе контроле водних система, са акцентом на рано упозоравање при промени квалитета воде - каже проф. др Предраг Јованић, научни саветник на овом пројекту.


ВОДОМ СНАБДЕВА И ОКОЛНА СЕЛА

БОВАНСКО језеро је вештачка акумулација настала градњом бране 1978, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале "Ђердап", са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, те да акумулира велике количине воде. Дуго је осам километра, најчешћа ширина му је 500, а дубина 50 метара. Вода из овог језера, после прераде у систему "Бресје", користи се за снабдевање Алексинца и већине околних села, а у плану је и Ражањ. Поред тога, богато је разним врстама рибе, а лети препуно - купача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)