ДУГА и напорна репрезентативна сезона чека одбојкашице током ове године. Лига нација је почела 21. маја и завршава се 7. јула, наредни изазов су квалификације за ОИ (2-4. августа), потом Европско првенство (23. август - 8. септембар) и за крај остаје учешће на Светском купу, који траје од 14. до 29. септембра.


Такав нехуман календар је "натерао" селектора Зорана Терзића да прошири базу играчица и пружи шансу девојкама које нису биле раније у првом плану.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Терзић: Да употпунимо низ против Турске


Први меч у Лиги нација против Холандије (3:0) одиграо је са тренутно најјачом поставом коју има на располагању (Бошковић, Мирковић, Поповић, Вељковић, Михајловић, Буша, Пушић), али је већ на другом сусрету публика могла да види и нека нова лица. Место међу стартерима против Кореје (3:1) заузеле су Маја Алексић, Сара Лозо, Јелена Благојевић, Ана Бјелица, Теодора Пушић, Мина Поповић и дебитант на позицији дизача Емилија Антанасијевић. У финишу меча прилику да упише прве минуте имала је и најмлађа чланица тима, 17-годишња Бојана Гочанин...


- У овој постави никада нисмо играли. Већи део девојака први пут игра праву и званичну утакмицу за репрезентацију - рекао је Терзић. - Видело се у првом сету да су девојке стегнуте, да је трема учинила своје и зато је резултат био такав. Када су се опустиле у наставку, наш квалитет је дошао до изражаја. Релативно лако смо привели утакмицу крају. Могу да будем задовољан игром, иако то није све оно што показују на тренингу. За прву утакмицу било је довољно добро.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЛАДЕ ПОЛОЖИЛЕ ИСПИТ: Oдбојкашице Србије победиле Кореју


Према овогодишњим плановима, најбоље играчице ће после турнира у Београду, добити слободно. А разне дестинације које подразумева ово такмичење, посетиће млађе девојке...


Домаћини турнира у Лиги нација ће се мењати сваке недеље. Следећи "викенд" наш национални тим ће играти у Италији (28-30. мај), па онда редом у Белгији (4-6. јун), Јапану (11-13. јун), Кини (18-20. јун). Финални турнир је на програму од 3. до 7. јула у Кини, и на њему ће учествовати домаћин, као и пет најуспешнијих селекција са укупне табеле после 15 одиграних утакмица.