Све бољи лет Орлова

Ми. Рогач

уторак, 13. 08. 2019. у 20:24

Све бољи лет Орлова

Александар Ђорђевић фото: КСС

Да ли је ово изгледало као пријатељска утакмица? Дефинитивно не, деловало је као борба за медаљу - нагласио је српски селектор

СУСРЕТИ Србије и Литваније увек имају посебну драж, макар и кад се не играју на неком такмичењу, већ у припремном периоду. У сјајном амбијенту одиграна су и последња два, која су екипама послужила као веома добре провере пред Светски куп (31. август - 15. септембар, Кина).


Први у Београду у препуној "Арени" (72:68), други подједнако занимљив у Каунасу (95:91). Оно што је за нашу селекцију најважније јесте да је из оба дуела изашла као победник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРАЈ: Литванија - Србија 91:95


ТЕЛО У ТЕЛО СА ЛИТВАНЦИМА ПОХВАЛЕ селектора Ђорђевићана рачун литванског тима нису изостале.
- Физички су сјајно припремљени - рекао је Ђорђевић. - Атлетски гледано, репрезентација Литваније је током историје увек била јака. Морали смо да се прилагодимо, да подигнемо агресивност. Да играмо тело у тело. Такође, имају веома добар проток лопте.

- Да ли је ово изгледало као пријатељска утакмица? Дефинитивно не, деловало је као борба за медаљу - нагласио је српски селектор Александар Ђорђевић. - Такви су увек дуели између ових тимова.

Наредни изазов за Србију је Акрополис куп од 16. до 18. августа. Тријумф у Каунасу, четврти из четири припремне утакмице овог лета, радује нашег првог тренера.


- Задовољан сам што је наша репрезентација после много времена успела да победи Литванце на њиховом терену и то у фази припрема у којој је њихов тим дуже на окупу од нашег. Добро смо одговорили на њихову физичку игру. Показује се, као што сам већ говорио, да само кроз много заједничких тренинга и напорног рада можемо да дођемо до потребне форме за Светско првенство.


Селектор је истакао и веома добру партију Богдана Богдановића (27 поена), једног од најважнијих шрафова у српском тиму.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Несторовић: Богдановић је микс Ђорђевића и Даниловића


- Срећан сам због интензитета игре и жеље за победом. Богдановић је одиграо сјајан меч, што ме веома радује. Он се тек недавно придружио због НБА правила.


О анализи утакмице причао је и Стефан Бирчевић, који је издвојио сегмент на коме треба посебно да се ради.


- Имали смо проблем са скоком. Велика победа за нас. Ово је сјајан домаћи терен. Играли смо као тим.


Надовезао се селектор на изјаву крилног играча:


- Видите сада разлику између лепог посла кошаркаша и оног тренерског, који има ружнијих ствари. За њега је једини проблем био скок у одбрани, док ја видим мноштво других ствари које морамо да унапредимо. Веома сам срећан због доласка у Литванију, то је земља кошарке. Увек сам срећан и поносан када дођем и дружим се са легендама попут Сабониса, Карнишоваса...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Теодосић на прегледима у Болоњи


Питали су новинари у Литванији Салета да ли може да направи паралелу између садашње екипе Србије и некадашње у којој је играо.


- Нисам један од оних који пореде генерације. Не волим да причам нпр. ко ће бити нови Сабонис и слично. Радимо са овим тимом пет, шест година, створили смо добру атмосферу, познајемо се. Медаље нам показују да верујемо једни у друге. Атмосфера је веома битна за успехе... Сада сам веома срећан и поносан што имам прилику да радим са овим играчима. Захвалан сам што ми дозвољавају да их тренирам - завршио је Ђорђевић.


ПРИКУПЉЕНО ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА

ХУМАНИТАРНА акција Уницефа на првом мечу Србије и Литваније је успела. Од продаје улазница остварен је приход од 10.747.928 динара. Планирано је да за изградњу инклузивних игралишта за децу која имају сметње у развоју буде издвојена половина од те своте, што значи 5.373.964 динара. Чак 18.213 навијача је испратило "орлове" у Кину, али и показало дозу хуманости.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације