МИЦИЋ ЗА НОВОСТИ: Јокић је прича за роман

В.ПРЕРАДОВИЋ

21. 07. 2019. у 21:10

МИЦИЋ ЗА НОВОСТИ: Јокић је прича за роман
То како се његов живот развијао у протеклих пет година јесте нешто прелепо. Пресрећан сам што игра за нашу репрезентацију, што је толико моћан и стварно једва чекам да играм са њим, каже Василије Мицић

КАДА је селектор Србије Саша Ђорђевић говорио о репрезентативцима који су играчки сазрелили од претходне акције, једна од првих асоцијација је Василије Мицић. Од Евробаскета 2017. у Турској, током две сезоне у Жалгирису и Ефесу израстао је у елитног плејмејкера на светском нивоу.

У разговору за "Новости", наш 25-годишњи ас дотакао се тема везаних за предстојеће СП у Кини, али и кошаркашке бајке његовог бившег саиграча из Меге Николе Јокића.

- Драго ми је што у ову акцију улазим као бољи играч. Нико од нас не мора да уверава људе да је индивидуални квалитет репрезентације неспоран. Објективно је тако, али је било ситуација када је тај појединачни квалитет знао да помути тимску слику. Нажалост, тај его уме да надвлада тимски дух и не дозволи да се оствари велики резултат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГУДУРИЋ ЗА "НОВОСТИ": Да се понови Индијанаполис

УМОРИО СЕ ОД ДОКАЗИВАЊА МИЦИЋ је прошле сезоне био вођа пута током путешествија Ефеса до финала Евролиге, у којем је ЦСКА зауставио турску екипу. - Најважније је да смо задржали састав из прошле сезоне. Драго ми је што сам остао, мало сам се уморио од тог сељакања и доказивања изнова. Схватио сам да нема потребе за тим, бар за наредну годину. Добио сам од Ефеса све што сам желео, имамо добру екипу, видећемо како ћемо изгледати наредне сезоне.

Пример је Европско првенство у нашој земљи 2005.

- Апсолутно. Мислим да сада није таква ситуација, дуго смо заједно. Некад нам је недостајало више играча, некад мање, али ове године се наместило да смо сви ту. Можемо да пружимо максимум, сви смо изашли из врхунских клупских сезона. Надам се само да ћемо схватити да сви морамо да се подредимо тиму. У том случају, ни најсјајнија медаља није недостижна.

Имамо и Николу Јокића, члана најбоље НБА петорке.

- Искрено сам срећан због њега, Јокић ми је био саиграч у Меги две године. Он је прича за романе. То како се његов живот развијао у протеклих пет година јесте нешто прелепо. Пресрећан сам што игра за нашу репрезентацију, што је толико моћан и стварно једва чекам да играм са њим.

Тешко да је и сам Никола веровао да је могућ такав холивудски сценарио.

- Он је тип човека који не осећа никакав притисак. Сигуран сам да и сада мисли да је нормално све што му се дешава. То и јесте његова највећа снага. Кошарку не посматра као посао, већ као уживање. Једноставно, тај таленат који је добио од Бога успео је да преточи у врхунски квалитет на највишем нивоу кошарке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЈЕЛИЦА ЗА "НОВОСТИ": Заслужујемо златну медаљу

О конкуренцији на Мундобаскету у Кини, Мицић каже да никад није била јача:

- Све нације су напредовале. Рецимо, пре неколико година Канаду нико није схватао озбиљно. Сада има десет НБА играча, неки од њих су врхунски и на том нивоу и играју. Аустралија такође. Све више се ради са нацијама које имају велики атлетски потенцијал за кошарку, већи од Европљана. Људи су схватили где треба да улажу. Пример је репрезентација Малија, која је играла у финалу Светског првенства за играче до 19 година. То је порука за нас да нам ништа није загарантовано.

"ОРЛОВИ" НА КОПАОНИКУ

КОШАРКАШИ Србије отпутовали су данас на Копаоник на планинске припреме за Светско првенство у Кини.

Због НБА правила које прописује дужину боравка у националном тиму, изостали су Никола Јокић, Богдан Богдановић и Бобан Марјановић, док Марко Гудурић путује у Америку, где би требало да озваничи НБА будућност у тиму Мемфиса. Због приватних разлога, "орловима" ће се накнадно прикључити и плејмејкер Василије Мицић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације