ЈЕДВА су савладали аутсајдера групе, а спремају се за меч последњег кола против екипе која је већ на Првенству Европе. То је данас жива истина у вези са фудбалском репрезентацијом Србије која је некако "на мишиће" победила у четвртак увече Луксембург на стадиону "Рајко Митић", а на истом месту у недељу од 15 часова дочекује Украјину која је и теоретски и практично већ на великом такмичењу које се игра следећег лета.


На крилима Александра Митровића Србија и даље даје знаке живота у квалификационој групи у којој ће се све знати у недељу око 17 часова. Навијачи "орлова" живе у нади да ће Португалија кикснути у гостима против Луксембурга, да ћемо ми победити Украјину и да ћемо, гле чуда, овакви какви смо, да се директно пласирамо на Првенство Европе. Ко још данас верује у чуда?

- Знали смо да Луксембург долази потпуно растерећен у Београд и да неће играти дефанзивни фудбал. Нису га играли ни када смо их ми савладали у гостима. Нажалост, и сада смо у наставку београдске утакмице пали, дозволили да ривал искористи наше грешке, па је и победа на крају дошла у питање. Полувреме смо завршили са убедљивих 2:0 и мислили смо да је све готово, а није тако било - искрен је Митровић.

Нападач Фулама и убедљиво најефикаснији шпиц Србије је са два гола у мрежи Луксембурга (укупно 33) престигао на вечној листи стрелаца човека по којем је име добио стадион на којем се поново видео сав Митровићев таленат. Сада он на тој вечној листи јури Мошу Марјановића, Саву Милошевића, Милана Галића (37 голова) и апсолутног рекордера Стјепана Бобека (38 погодака).

Прочитајте још Коларов не жели о "увређеним": Ма каква да је, то је наша репрезентација

- Сваки гол ми је драг, али као што сам већ рекао, не оптерећујем се превише рекордима. Они ће свакако доћи, само ако сви будемо играли добро и ако ја будем упоран. Реално, савладали смо ривала који је слабији од нас. Сада је пред нама много тежи задатак против Украјине. Без обзира што су се они већ пласирала на Првенство Европе, знамо како смо се провели на гостовању у Украјини - подсећа Митровић на "петарду" из Лјвова од 7. јуна.

Александар Митровић је у дресу Србије до сада одиграо 54 меча и дао 33 гола. Први је постигао на истом месту на којем је дао и 33. Било је то 6. септембра у мечу са Хрватском (1:1). Тада је на клупи седео Синиша Михајловић, а Митровићу су се улози селектора смењивали после тога још и Лјубинко Друловић, Дик Адвокат, Радован Ћурчић, Славољуб Муслин, Младен Крстајић и актуелни селектор Лјубиша Тумбаковић.

БОЛјИ ОД МЕСИЈА И РОНАЛДА СА 25 ГОДИНА
МИТРОВИЋ је у септембру напунио 25 година, а синоћ је стигао до 33. гола у репрезентативном дресу. Наш фудбалер тако може да се похвали да је ефикаснији у том старосном добу у дресу са државним грбом од двојице највећих играча данашњице, Кристијана Роналда и Лионела Месија. Са 25, Португалац је имао на конту баш 25 погодака за национални тим, а Аргентинац 31.

ВЕЧНА ЛИСТА СТРЕЛАЦА
38 голова Стјепан Бобек
37 Благоје Марјановић, Саво Милошевић, Милан Галић
33 Александар Митровић
32 Рајко Митић
29 Душан Бајевић
28 Тодор Веселиновић
26 Бора Костић, Предраг Мијатовић
25 Златко Вујовић
23 Драган Джајић
22 Бернард Вукас...