СИЈА ТРОФЕЈ ИЗ 1991. ГОДИНЕ: Тркуља о пехару који је стигао на “Маракану”

З. Ћоровић

18. 10. 2019. у 20:45

СИЈА ТРОФЕЈ ИЗ 1991. ГОДИНЕ: Тркуља о пехару који је стигао на “Маракану”

Џајић са трофејом Фото: П. Милосављевић

Одобрење смо добили од бившег функционера ФИФА Звонимира Бобана још у јануару 2018. Тада је то било у његовој надлежности - прича Тркуља за "Новости"

НИЈЕ толико популаран и цењен као његов "ушати рођени брат", али је вреднији по значају. На стадион "Рајко Митић" данас је стигао пехар који припада клупском прваку света, реплика оног ког је чувена генерација фудбалера Црвене звезде подигла у Токију децембра 1991. Још једна атракција за навијаче црвено-белих који су искористили прилику да виде овај вредан трофеј и сликају са њим пред првенствену утакмицу са Радом.


- Све до октобра 2017. трајала је забрана ФИФА да се овај пехар користи у промотивне сврхе, јер до тада победници Интерконтиненталног купа од 1960. до 2004. нису били признати као клупски прваци света - каже за "Новости" Пеђа Тркуља, кустос музеја ФК Црвена звезда. - Освајачи су имали право само да истакну спонзорски пехар. Међутим, 27. октобра 2017. светска кућа фудбала је свим победницима Интерконтиненталног купа признала ту титулу као званичну титулу првака света.


Одмах затим је и Црвена звезда затражила дозволу ФИФА да реплику трофеја поносно истакне у свом музеју.


- Одобрење смо добили од бившег функционера ФИФА Звонимира Бобана још у јануару 2018. Тада је то било у његовој надлежности. Пошто ФИФА има лиценцу, испоштована је сва процедура и пехар ће бити истакнут на највишем месту у нашем музеју. Урађена је реплика у односу 1:1, пехар је тежак 10 килограма. Лопта на врху је од гипса, одливена је у воску и позлаћена. Постоље је направљено од оникса, камена сличном мермеру - до детаља преноси Тркуља.


Чувени "ушати" пехар освојен у Барију 1991, коначно је добио достојно друштво. Вероватно због дуге илегале, трофеј намењен клупском прваку света нема надимак. Освојила га је чувена екипа црвено-белих која је у Токију, децембра 1991. савладала чилеански Коло Коло са 3:0. Тренер је био Владица Поповић, а састав су чинили: Милојевић, Радиновић, Најдоски, Стошић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Ратковић, Панчев, Михајловић, Савићевић.


Голове су постигли Југовић у 19. и 59, и Панчев у 72. минуту. Уз освајање европске титуле првака у Барију, то је био највећи успех југословенског и српског клупског фудбала.


Фото: П. Милосављевић
ЈУГОВИЋ ПОДЕЛИО НАГРАДУ

ТРКУЉА је подсетио на анегдоту из тог чувеног финала Интерконтиненталног купа 8. децембра 1991. у Токију.

- Владимир Југовић је као играч утакмице требало да добије џип од спонзиора "Тојоте". Међутим, он је уместо аутомобила тражио новац, и тих 17.000 долара је поделио са саиграчима.


ПРВАЦИ САМО СА ДВА КОНТИНЕНТА

ФИФА је 2017. одбацила оспоравања светских првака односно победнике Интерконтиненталног купа до 2004, пошто су до тада играли само шампиони Европе и Јужне Америке. Од 2005. за пехар се боре клупски прваци свих континената, али се ништа од тада није променило, јер су трофеје освајали само Европљани и Јужноамериканци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације