СВЕТСКА фудбалска федерација (ФИФА) и њен Међународни одбор за фудбал донели су пре неколико месеци на конгресу у Абердину корекцију постојећих и увођење нових правила фудбала. Многи кажу да због тога више ништа у овом спорту неће бити као пре, али када само летимичан поглед на нека од правила довољно говори да су ВАР или гол-технологија практично били увод у "унапређење" динамичности фудбалске игре. Кренимо редом...

о Главни арбитар меча више се неће сматрати "непостојећим", јер се до сада сматрало да је он практично био "ваздух" на терену. Убудуће, ако се лопта одбије од судије, на пример, у прилици за гол до неког играча или се чак одбије и заврши у голу, акција мора да се прекине и лопта се враћа екипи која ју је имала у поседу.

о Убудуће ће свако играње руком у свом казненом простору изнад висине рамена бити санкционисано казненим ударцем (пеналом), без обзира на то да ли је било намере или не.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЈАЈАН ГЕСТ ШАМПИОНА СРБИЈЕ: Звезда сноси трошкове повратка повређеног Литванца

БАЦАЊЕ НОВЧИЋА ЗАНИМЉИВА промена правила односи се и на симболичан чин пре почетка меча, када судија баца новчић. А оно гласи: "Тим који приликом бацања новчића победи, може убудуће да бира да ли ће да први има лопту, или ка ком голу ће да напада". До сада је тај тим могао само да бира ка ком голу ће да напада.

о Ако голман покушава да рашчисти ситуацију испуцавањем после аута или намерног проигравања саиграча, па у том испуцавању не успе, голман сме да игра рукама.

о Приликом извођења слободних удараца формирања такозваног живог зида противнички играчи више неће смети да буду део њега. Мораће да стоје најмање метар удаљени од зида.

о Више неће бити могуће да се гол постигне руком, чак и ако је лопта била "напуцана" у руку пре него што је завршила у мрежи.

о У тренутку замене играча, фудбалер који напушта терен више неће морати да оде до централне линије терена код четвртог арбитра, већ ће терен морати да напусти код најближе линије терена у тренутку када је дат знак за замену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САМО ЗВЕЗДА ПРЕКО 1.000: Актуелни шампион Србије освојио највише бодова од 2006. године

Иначе, Фудбалски савез Србије је ових дана свим домаћим судијама, током посебно организованог семинара, поделио модерно одштампану књигу "Правила фудбалске игре 2019/2020" коју су приредили Никола Томичић и Игор Радојчић.

ДРЕСОВИ УБУДУЋЕ ће и делови опреме бити део промене правила фудбалске игре. Наиме, од сада је дозвољен дрес са више боја, уколико се исте нијансе појављују и на рукавима.

- Нова и нека модификована правила имају само један циљ, а то је убрзање и динамичност фудбалске игре. Ова правила су донета после вишегодишњих истраживања и анализа. Наиме, ФИФА и УЕФА прецизно прате шта се дешава на мечевима широм света, па је тако установљено да је у сезони 2017/2018. у утакмицама групне фезе Лиге шампиона у просеку лопта активно била у игри само 60 минута. Процењено је да игра треба да се убрза и да постане још занимљивија за гледаоце - каже, за "Новости", Игор Радојчић, менаџер Судијског одељења у ФСС.

Идемо даље са неким новим и промењеним правилима...

о Када голман изводи лопту из петерца, противнички играч више неће морати да чека да она напусти казнени простор, већ ће моћи да крене на њу чим је голман испуца.

о Жуте и црвене картоне ће убудуће моћи да добију тренери, помоћници или било који играчи са клупе или поред клупе за резерве. Уколико не може да се установи ко је, на пример, упутио грубљи приговор судији, биће кажњен онај званичник екипе или играч који се у том тренутку нашао у "техничком простору".

о Ако се игра из било ког друго разлога, осим казненог ударца, зауставља у шеснаестерцу, судија ће лопту спустити само голману.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СА ПОСЛА НА ПАРТИЗАН: Црно-беле уместо Килмарнока очекује двомеч са полупрофесионалцима из Велса

о Играч ће бити кажњен жутим картоном због непристојне прославе гола (на пример скидање дреса), чак и ако је гол поништен.

о Приликом извођења пенала голман не сме да додирује ни једну стативу или пречку и мрежу. Мора да има бар једну ногу на гол линији када ударац почиње и не сме да стоји иза линије гола.

о Извођач казненог ударца може да има кратко указивање медицинске помоћи или кратак лекарски преглед пре него што изведе пенал.

о Ако се судија спрема да покаже жути или црвени картон, а екипа у чију корист је досуђен прекршај изведе брз слободан ударац и створи обећавајућу прилику за гол, судија сме да одложи показивање картона до следећег прекида игре, уколико арбитар не омета тим који чека санкцију.