Црна Гора треба да има своју првославну цркву, која би била одвојена од Српске цркве и Србије да би учврстила свој национални идентитет, изјавио је председник Мило Ђукановић за АФП.

Ђукановић је то рекао поводом протеста који у Црној Гори трају дуже од месец дана, а које организује Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве, незадовољна усвојеним Законом о слободи вероисповести.


"Дуготрајне тензије у вези с тим проблемом експлодирале су када је влада у децембру усвојила закон који би многе најстарије манастире и цркве могао да претвори у државну имовину у Црној Гори, што је покренуло масовне протесте", пише агенција, пренео је портал Франс24.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Da li ovo znači da crnogorska vlada POPUŠTA? Premijer pristao na sve USLOVE koje je mitropolit Amfilohije postavio da bi se sastanak održao


Напомиње се да СПЦ, чије главно седиште је у Београду, након проглашења независности Црне Горе 2006. од Србије са којом је била готово 90 година у заједници, и даље окупља највећи број православних верника.


Ђукановић у интервјуу француској агенцији оптужује свештенство СПЦ да поткопава његове напоре на консолидацији 14-годишње независности земље.


"Српска православна црква је међу важним инструментима које идеолози користе у великосрпском национализму против Црне Горе, против црногорске независности, против њеног националног, културног и верског идентитета", каже Ђукановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Rektor Gojko Perović: "Zakon o slobodi veroispovesti, ako bi se počeo sprovoditi, pocepao bi Ustav Crne Gore na nekoliko delova i nema te bolnice koja bi ga zakrpila"


Агенција наводи да је његова намера да по угледу на украјинску православну цркву у Црној Гори формира аутономну православну цркву Црне Горе, што би, како тврди Ђукановић, "ујединило све православне вернике, и оне српске и оне црногорске националне припадности".
Агенција напомиње да у Црној Гори готово једну трећину чине становници српске националности.


Подсећа се да је црногорска православна црква регистрована почетком 90-тих година прошлог века, непризната од православних центара моћи, као и да је њен утицај још увек слаб, а верници малобројни.


Док Ђукановићева власт брани нови Закон, СПЦ је током последњих месец и по дана мобилисала десетине хиљада учесника протеста, који се одржавају два пута недељно широм Црне Горе, земљи са око 620.000 становника, додаје агенција.


Свештеници, кажу, оптужују владајућу странку да се припрема за пљачку цркава и манастира, којих је више од 600 и смештени су на веома лепим локацијама.


Ђукановић, којег описују као проницљивог политичара који је Црну Гору довео до независности, каже да свештенство СПЦ у свему томе "вешто манипулише" верницима.


Он, додаје АФП, тврди да ће цркве остати отворене за употребу православним верницима, након примене Закона, мада, како наводе, не крије жељу да коначно онемогући сваки утицај Београда на Црну Гору.


За Ђукановића је, кажу, стварање црногорске цркве „логични“ корак, који следи након проглашења црногорске независности.


"Вођени смо ... неспорном потребом да довршимо духовну, државну и социјалну инфраструктуру која ће ојачати свест грађана о сопственом идентитету", рекао је Ђукановић и додао да је "посрбљавање Црне Горе неприхватљиво".


Црквено питање, наводи агенција, подстакло је осетљиве расправе о идентитету и веома компликованом историјом Србије и Црне Горе и то уочи парламентарних избора који ће бити одржани ове године.


Такође, истичу, продубљене су поделе у парламенту, где се Ђукановићева владајућа ДПС суочава са просрпском опозицијом која је на страни СПЦ.


Додаје се да неки аналитичари оптужују Ђукановића да је овај верски проблем искористио да би узбуркао емоције и одвратио пажњу од других проблема који су се гомилали током година његове владавине.


Као проблеме наводе ниске зараде, распрострањену корупцију, претње медијским слободама које су и препрека на путу Црне Горе ка Европској унији, где очекује да ће бити примљена 2025.


Други, пак, кажу да је Ђукановићева доминација на власти током које је повремено био премијер, а повремено председник и која траје већ три деценије - заправо главна препрека демократизацији Црне Горе.


Ђукановић, међутим, поручује да његови противници "греше" ако очекују да ће им он власт предти без избора.