Умировљени владика је у свом обраћању путем Радија „Светигора“ објаснио да Србија 1918. није могла да узме храмове Црногорцима, будући да тада Црногорци нису постојали као нација, а за председника Црне Горе Мила Ђукановића је рекао да је отпадник од свог народа, да не зна историју, а још мање шта је црква. Па му је и одржао час историје.


То је био један народ све до 1945. године. И како смо онда могли да присвојимо храмове. Митрополит Митрофан Бан, који је био Митрополит на Цетињу, био је први председавајући заједничког сабора када су се обједињавале наше покрајинске Цркве, подељене пре тога Аустроугарском, Млетачком, Отоманском империјом“, подсетио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки.


АТНАСИЈЕ ПОРУЧИО МИЛУ ДА НАУЧИ ИСТОРИЈУ


Умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић поручио је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да власт квари човека, а да апсолутна власт апсолутно квари човека.


Он се одриче свога порекла као такав. Један је то народ био. И сада народ каже: Црна Гора и Србија, то је једна фамилија. Он је отпадник од свога народа и хоће свима себе да наметне као меру. Нажалост, то су претензије свих властодржаца. Старо је правило да власт квари човека. А апсолутна власт апсолутно квари човека. То му је моја порука“, закључио је Владика Атанасије Јевтић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мираш се "утопио" у Сланом језеру: На пливање за "Часни крст" у организацији тзв. ЦПЦ пријавио се - ЈЕДАН кандидат


Владика је на изјаву Мила Ђукановића да је Србија 1918. године присвојила храмове у Црној Гори одговорио постављањем питања о томе када је настала црногорска нација, те да је ту нацију створио Лењин, који је 1920. године рекао да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу.


И они су после преко Тита 1945. године прогласили те новопечене нације. Исто као у Украјини која се звала Малорусија. Има Белорусија и Великорусија. А они су направили од Украјинаца нацију. Додуше Украјина је била пре тога у ропству пољског католичког царства и већ је била почела да се извитоперује. Црна Гора није била у ропству. Према томе, Црногорце је као нацију створио Тито“, казао је он.


Владика Атанасије је поручио председнику Ђукановићу да прво научи историју, да се смири и врати своме пореклу.

(rs.sputniknews.com)