Влада Црне Горе утврдила је предлог Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, којим се, како је саопштено, гарантује правна сигурност свакој верској заједници. Предлог ће бити достављен Скупштини, која би требало да га усвоји на посебној седници.

Прочитајте још: Помоћ унесрећенима у земљотресу: Митрополит црногорко-приморски Амфилохијхе посетио архиепископа Тиране и целе Албаније Анастасија

- У потпуности су прихваћене све препоруке Венецијанске комисије. Добили смо модеран и у односу на окружење веома либералан текст закона, који омогућава да сваки грађанин поступајући по сопственој савести буде или не буде део неке верске заједнице, а да при томе држава штити имовину и културно благо које припада свим грађанима Црне Горе и обезбеђује да закони важе за све - казао је после седнице Зоран Пажин, потпредседник Владе, подсетивши да је закон који је на снази из 1977. године.

Пажин је поновио да је власти било у интересу да креира закон који ће у најмањој мери делити Црну Гору.

- Имали смо сусрет са представницима СПЦ, нажалост, они нису прихватили дијалог о испуњавању препорука ВК, условљавајући тај дијалог разговорима и истовременим доношењем закона о реституцији црквене имовине и захтевајући да се отвори расправа о свим другим питањима која уређује овај закон, што за Владу није било прихватљиво - додао је потпредседник Владе.

Пажин је истакао да се гарантује правна сигурност свакој верској заједници.

- Потпуно су неосноване и неутемељене спекулације да Влада има намеру да било кога исељава из храмова, да било коме отима храмове. Напротив. Експлицитно је речено у овом закону да све верске заједнице које су корисници храмова и других објеката настављају да их користе до одлуке државног органа надлежног за питање државине, коришћења и располагања државном имовином. Дакле, не догађа се ништа што би онемогућило верницима да уживају своја права већ се само закон усклађује са највишим међународним стандардима - додао је Пажин. - Закон прописује рок у којем је Управа за имовину дужна да попише све ове објекте, након чега почиње поступак пријављивања, односно захтева за вођење одговарајућег управног поступка пред Управом за некретнине. Управа за некретнине је дужна да без одлагања обавести верску заједницу која је у питању како би могла да оствари сва своја процесна права - навео је Пажин.

НЕГОДОВАЊЕ

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је верни народ на велики црквено-народни сабор 21. децембра у Никшићу у Саборном раму Светог Василија Острошког.

- Цивилизовани свет чуди се како неко може СПЦ, која слави 800 година од утемељења, данас одузимати храмове и принуђивати је да се региструје као секта, као нека новооснована верска заједница, да тиме поништи своју историју и све што је радила кроз ових 800 година - подсетио је владика Јоаникије.