ИЗГРАДЊА другог по реду православног храма у Словенији, у Копру, онемогућена је вољом градских власти овог града. Земљиште будуће цркве нашло се на мети Општине, која жели да га откупи. Локална самоуправа Копра је као компензацију за ову парцелу Српској цркви понудила простор који би наизменично користила са - Исламском заједницом.

Свештеник Митрополије загребачко-љубљанске Дејан Мандић каже да је о локацији новог храма разговарао са бившим градоначелником Борисом Поповићем, који му је и предложио земљиште за изградњу нове цркве, а које је купио ктитор будућег храма Младен Милановић. Реч је о локацији на уласку у град из правца Љубљане.

- Парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат - наводи Мандић. - Дозволе су добијене и 90 одсто процедуре је завршено, али је градња стопирана прошле године после промене градске власти. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта ми радимо, јер посреди није ни лични, нити интерес нације, већ искључиво вере. Зато отеже с потребним одобрењима, јер наш захтев политички повезује са бившим градоначелником.

Мандић подсећа да су до Другог светског рата у Словенији постојале три православне цркве - у Марибору, Цељу и Љубљани, али да је, како наводи, Хитлерова војска уништила мариборску и цељску цркву. Земљиште на којем су били храмови никада није враћено Српској православној цркви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Станић: Хрвати узор Црногорцима како да се реше Срба

Православни верници 70 година су користили само љубљанску цркву, али због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Копру, када је и јереј Мандић прешао из Љубљане у приморје. У Копру живи између шест и девет хиљада верника, укључујући Русе и Украјинце, којих је све више. СПЦ више од 40 година изнајмљује римокатоличку цркву, у којој обавља богослужења, али нико не гарантује да коректним католицима неће једног дана затребати.

Благослов за изградњу храма у Копру дао је патријарх српски Иринеј, који је у мају прошле године посетио Словенију. Радови на изградњи нове цркве касне већ годину и по.

Верници у старој цркви у Копру Facebook

ЖИВЕЛИ СЛОЖНО

О ПОСТОЈАЊУ проблема у вези са изградњом храма у Копру државни врх Србије и Републике Српске известио је Ненад Димитријевић из Савеза Срба у Словенији:

- Одговорено ми је да проблем треба решити што пре, јер градоначелник Бржан подиже тензију између два народа и поларизује друштво. До његовог доласка на власт у Копру су сасвим лепо живели заједно муслимански, римокатолички и православни верници.