Поплава у Никшићу угасила огњишта

В. К.

09. 11. 2019. у 10:20

Поплава у Никшићу угасила огњишта

Фото В. Кадић

Реке у Никшићу се повукле пред новим кишним таласом и оставиле катастрофу. Напуштени домови у које је продрла вода. Празне и штале, потопљена имања

ЖИТЕЉИ више насеља у никшићкој општини накратко су одахнули од кише која им је много муке донела. Стање је катастрофално, а многа домаћинства морала су да напусте своја огњишта јер је вода продрла у куће, штале и друге објекте. Захваљујући припадницима Службе заштите и спасавања, као и екипама сектора за ванредне ситуације животи људи нису били угрожени. Спасавана је и стока, као и покућство у најугроженијим подручјима. Вода је плавила пут кроз Мокру Њиву, као и онај који води до насеља Глибавац. Најкритичније је било у Броћанцу и Црнодолу, Брезовику, Растовцу, Милочанима, Горњем Пољу, Шипачном, као и у пределу Кута у Жупи никшићкој.

Велику штету претрпеле су породице Стевовић, Делибашић и Вуковић у месту Срни До, у подножју планине Пусти лисац. У Броћанцу је евакуисана породица Милорада Николића (83). И у кућу Душана Марковића (на слици) у месту Црнодоли, продрло је преко пола метра воде.

- И раније је било киша, али се нешто слично никада није десило - каже Марковић. - И комшији Ђоку Дамјановићу вода је ушла у кућу, а критично је и код моје браће од стричева.

Према речима Веселина Гардашевића, начелника Службе заштите и спасавања, критичног дана имали су око 70 позива за помоћ.

- Ако киша настави да пада у Броћанцу ће поред две куће Николића бити угрожене и остале. Три екипе су стално на терену, имамо један гумени чамац, а од Директората за ванредне ситуације смо добили још један - додаје Гардашевић.

На другом крају општине у Жупи никшићкој, селу Кута, подземне воде из оближњег рудокопа Кутско брдо поплавиле су имања Томића и Лакетића.

- Вода из јаме из Боксита, из Ђураково дола, потопила је наша имања, која су потпуно уништена и више нису за употребу - јада се Миодраг Томић.

Прочитајте још: Црногорци се плаше нових падавина

Ових дана "подивљала" је и река Мркошница. Житељи насеља у подножју Чађалице не могу да опстану од "мириса" фекалија које се уливају у реку. Страхују од заразе.

- Чекамо да се неко појави од надлежних да реше овај проблем. Звали смо их, али се још нико није појавио - каже Раде Вукићевић.

У осталим крајевима Црне Горе, која су такође била под налетом јаког невремена, полако се живот враћа у нормалну. Посебно на приморју. За разлику од њих, Никшићани гледају у небо страхујући да би се могао догодити нови потоп.

ОТВОРЕН ПУТ

ПОСЛЕ прекида саобраћаја поново је отворен саобраћај на путу Подгорица-Колашин, док је и даље затворена саобраћајница Матешево - Подгорица. На путу Колашин - Мојковац отежано се саобраћа једном траком због веће количине воде у месту Сјерогосте. Из Ауто-мото савеза Црне Горе препоручују путницима који иду за Србију да користе пут преко Жабљака и Пљеваља и гранични прелаз Јабука.М. С.

МУКА

ЗОРАН Радовић из спасилачког клуба "Екстрем" учествовао је са осталим колегама у пружању помоћи породици Душана Марковића у месту Црнодоли.

- Тешке су ово ситуације, када гледате како нечија мука стварана годинама нестане за трен. Много тога сам се ружног нагледао у бројним акцијама, али ми се сада туга свила око срца када видим сузе у очима ових часних људи - каже, за "Новости", Радовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације