Црногорци се плаше нових падавина

В. К.

08. 11. 2019. у 06:46

Црногорци се плаше нових падавина

Фото Вијести / С. Мандић

Последице великог невремена у Црној Гори се санирају, али опасност још није прошла. Најкритичније је и даље у општини Никшић, где је поплављено тридесетак кућа. Падавине, ипак нешто слабије, најављене су и за наредне дане

ИАКО су сунчеви зраци у четвртак пре подне разбили облаке изнад Црне Горе, у поплављеним подручјима и даље влада зебња да би од најављених нових киша стање могло да буде још горе! Влада Црне Горе је оценила да је систем заштите и спасавања функционисао у пуном капацитету, синхронизовано и у складу са процедурама. Најкритичније је и даље у општини Никшић где је поплављено тридесетак кућа. Директор Директората за ванредне ситуације МУП Мирсад Мурић поручује да ће се и даље пратити ситуација на целом простору државе, посебно на угроженом терену, где ће њихове екипе бити спремне да у сваком тренутку реагују.

- Верујем да ће неизвесност овог дана заменити један мирнији дан, у ком ће бити простора да се санирају последице поплава, и да се грађани на угроженом подручју припреме за евентуално нови талас, јер метеоролози најављују падавине и наредних дана, али нешто мањег интензитета, па верујем да неће бити потребе - рекао је Милић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ситуација се смирила, али прете нове поплаве: Отворен пут Подгорица-Колашин, киша поново пада

Из Албаније су потврдили да нису испуштали воду из хидроелектране на Дриму, тако да је опасност од поплава у црногорском приобаљу Скадарског језера и Бојане готово минимална.

Минулих дана, обилне падавине подигле су ниво река и њихових притока, па су бројна домаћинства остала без имања. Најтеже је било у никшићкој и колашинској општини. У Никшићу, велике невоље имали су житељи Горњег Поља од реке Зете која се излила целим својим током. Људи су спасавали покућство, стоку, и све што им је за живот значило. Услед огромних падавина заробљена је била осмочлана породица Николић у никшићком селу Броћанац. Никад раније не памти се да су долови били крцати водом! Захваљујући никшићкој Служби заштите и спасавања они су чамцем успешно евакуисани. Све ово тешко је поднео Милорад Николић (83), који је са сузама у очима напуштао породично огњиште.

- Све је уништено, све што сам стварао - тихо, кроз "зубе" проговорио је Милорад. - Остао сам без свега у овим годинама. Ужас!

Фото ТВ НК

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Погледајте вожњу страве кроз кањон Мораче: Вода шикља са планине као да ће да је сруши (ВИДЕО)

МОРАЧА

У ПОДГОРИЦИ водостај Мораче за само 12 сати порастао је чак три и по метра, и према подацима од 13 часова он је 30 центиметара испод рекордних 12,26 метара!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aries 71

09.11.2019. 23:19

Могу се у језерима крви а не у води потопити, мени је свеједно.