ДПС одбио техничку владу: Мило рекао - не!

В. КАДИЋ

23. 10. 2019. у 07:30

ДПС одбио техничку владу: Мило рекао - не!

Мило Ђукановић Фото архива

ДПС остао категоричан до краја да је прича о техничкој влади неприхватљива. То би било "прекрајање изборне воље", а свака врста прелазне власти је неприхватљива

У ДЕМОКРАТСКОЈ партији социјалиста остали су доследни ранијем, већ познатом ставу, да не желе да причају о формирању техничке владе, јер би то било "прекрајање изборне воље грађана" на изборима који су одржани 16. октобра 2016. године. "Новостима" је у тој партији потврђено да је за њих било која врста прелазне владе - неприхватљива.


- Окренути смо раду Одбора за изборне реформе и партијском конгресу 30. новембра - казали су из ДПС.


Непромењен став о техничкој влади више пута су истицали Мило Ђукановић и Душко Марковић, председник и потпредседник партије.


- Захтев опозиције за конституисање техничке владе заправо је захтев за ревизију резултата избора из 2016.године. Власт је учинила све што је неопходно да се пружи могућност опозицији да се дође до оптималног модела који ће свима гарантовати регуларан изборни процес - поручио је ових дана Мило Ђукановић, председник Црне Горе и лидер ДПС-а.


Прочитајте још: Ђукановић: Нема техничке владе!


- Зато верујемо да нема никакве потребе за неком прелазном владом, нема потребе да у Црној Гори континуирано експериментишемо са неким новим моделима.


Политички аналитичар др Срђа Вукадиновић, за "Новости", каже да је став актуелне власти по питању техничке владе јасан од самог почетка када је та тема заживела.

Одбор за реформу Фото Влада Црне Горе


- Обе стране - власт и опозиција, очигледно не желе дијалог, већ само монолог, и у таквој ситуацији нема договора. Нико не одступа од својих максималистичких захтева и зато је јасно да од целе приче неће бити ништа. Одбор за реформу изборног законодавства не може да оде даље од дневног реда, што се показало на досадашњим седницама. Чим видимо да неке политичке групације, без обзира биле оне владајуће или опозиционе одузму мандате оној другој, као што је случај што су Демократе урадиле са Клубом независних посланика, јасно је онда да нема договора. Минимум сагласности је да сви учествују у дијалогу, али тога нема! Све ово је илузорна прича, као што је рок 15. новембар, када је требало да се заврши прича о реформи изборног законодавства. Изборних реформи сигурно неће бити до избора идуће године - оцењује професор Вукадиновић.


Да опозиција не сме да учествује у изборним реформама без гаранција о формирању техничке владе сматра Горан Даниловић из Уједињене Црне Горе, док Владимир Јоковић, лидер Социјалистичке народне партије, додаје да црногорска власт одбијањем техничке владе показује шта јој највише смета пред изборе.


- Ако опозиција уђе у изборни процес без техничке владе, без обзира какав био изборни закон, ризикује још једну изборну превару. С друге стране, да ли би влада исценираног државног удара и "афере Коверта" игде у демократским земљама могла бити формирана, и да ли ова има легитимит - пита Јоковић.


РОК ПРОДУЖЕН

СКУПШТИНА Црне Горе продужила је рок за израду изборног законодавства до 15. новембра, уместо до 30. септембра, како је раније било предвиђено. У околностима у којима функционише Одбор за свеобухватну реформу изборног законодавства, готово је сигруно да изборни закон неће доживети реформу.


ПРАВА СРБА

СРПСКИ национални савет упозорио је Нову српску демократију, као најзначајнију чланицу Демократског фронта и политичку партију за коју стопроцентно гласају Срби, да је Одбор за изборну реформу "нова замка за обесправљивање српског народа у Црној Гори." У међувремену ДФ је најавио да ће парламенту доставити предлоге за измену Устава којим би се регулисала права Срба.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације