ЈАВНИ позив за стицање црногорског држављанства кроз инвестиције, након што је то учинио ресор туризма почетком године, објавило је у уторак и Министарство пољопривреде и руралног развоја. Сходно критеријумима које је ресор на чијем је челу Милутин Симовић навео у позиву, црногорски пасош моћи ће да се добије за улагања од бар два милиона евра.

Наиме, из Министарства пољопривреде позвали су заинтересоване инвеститоре да до краја 2021. године доставе предлоге развојних пројеката у области пољопривреде и дрвопрераде због прављења листе пројеката на основу којих се може стећи црногорско држављанство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вуксановић упознао шефа делегације ЕУ о дискриминацији Срба у Црној Гори

- Прописано је да се на листи развојних пројеката, коју утврђује Влада, могу наћи само они у којима улагање у примарну пољопривредну производњу износи најмање два милиона евра, у прераду пољопривредних и рибљих производа минимум три и по милиона и у дрвопрераду најмање четири милиона - казали су из министарства.

Осим тога, додају, пројекат у примарној производњи мора да запошљава најмање десет особа, а у преради и дрвопреради минимум 20. Такође, листа предложених пројеката правиће се на основу тога да ли ће се они реализовати на територији мање развијених општина, односно са циљем бржег и равномерног регионалног развоја, посебно на северу.

Програм економског држављанства, према речима независног посланика Александра Дамјановића, није лош избор када је реч о начину да се привуку страни инвеститори, али упозорава да доноси и одређене ризике.

- Није спорна амбиција да се преко економског држављанства дође до и озбиљних инвеститора, као и да се остваре директне економске користи од издавања економског пасоша - казао је Дамјановић, за "Новости". - Суштина је у критеријумима за доделу економског држављанства, који би морали бити строжи, како у погледу висине инвестиција, тако и у погледу захтева који се односе на репутацију потенцијалних заинтересованих инвеститора. Овај процес носи одређене ризике и под будном пажњом је наших европских партнера из Брисела и не би било добро да се дезавуише лошом применом одлуке када је она већ усвојена у Влади.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Власт у Црној Гори на леђима тајкуна

САГЛАСНОСТ ЗА ПРОЈЕКАТ

ЈЕДИНИ пројекат који је добио сагласност Владе од почетка године, када је почео програм економског држављанства, пријавили су власници компаније "Колашин ресорт енд спа". Они би требало да граде кондо хотел у Колашину.