Вуксановић упознао шефа делегације ЕУ о дискриминацији Срба у Црној Гори

В. К.

09. 10. 2019. у 11:50

Вуксановић упознао шефа делегације ЕУ о дискриминацији Срба у Црној Гори

Момчило Вуксановић Фото Новости

Председник Српског националног савета истакао је да су њима ускраћена стечена и Устаном гарантована права

Председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић састао се са амбасадором Европске уније у Црној Гори Аивом Оравом, кога је упознао са бројним примерима дискриминације српског народа у разним деловима друштвеног и културног живота.

Вуксановић је истакао да су српском народу у Црној Гори ускраћена стечена и Уставом гарантована права, као и да су игнорисани сви приговори државним институцијама који су несумњиво указивали на неравноправност и дискриминацију.

Државне институције Црне Горе ни у једном случају нису уважиле мишљења и препоруке Заштитника људских права и слобода везане за притужбе о дискриминацији и ускраћивању стечених права према српском народу у Црној Гори, што показује недостатак ауторитета ове институције да адекватно санкционише очигледну обесправљеност и утиче на њено отклањање, саопштили су из СНС, додајући да је Орав упознат са чињеницом да је српски народ изопштен из државних институција Црне Горе и локалне самоуправе која је под контролом актуелне власти.

Прочитајте још - Председник Српског националног савета Црне Горе подржао Српску листу

И поред значајног учешћа у укупном проценту становништва (28,7 одсто), грађана српске националности нема у дипломатији, правосуђу, тужилаштву, министарствима и бројним државним институцијама, што се може утврдити на основу истраживања самих државних органа Црне Горе. Законска решења доносе се против интереса српског народа као бројне националне заједнице у Црној Гори, с намером реализовања државног пројекта асимиловања Срба у националне Црногорце. Из наведеног разговора стекао се утисак да Делегација ЕУ нема довољно информација о демократским процесима у Црној Гори и њиховом утицају на равноправност националних заједница, као и да своја сазнања темеље углавном на информацијама добијеним од актуелне власти и непоузданим и веома често чињеницама не поткрепљеним извештајима својих повереника, који пристрасно прате рад појединих државних институција“, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације