ПАТРИЈАРХ НЕ ХАЈЕ ЗА ПРЕТЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Одлазим у Грбаљ по сваку цену

Е. В. Н.

27. 09. 2019. у 12:02

ПАТРИЈАРХ НЕ ХАЈЕ ЗА ПРЕТЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Одлазим у Грбаљ по сваку цену
Пред пут на свечаност у Црну Гору, упркос притисцима, патријарх поручује. Поглавар СПЦ придржава се инструкција лекара о режиму живота и рада

ПУТУЈЕМ у Црну Гору, по сваку цену!

У духу ове поруке, коју је пренео својим најближим сарадницима, патријарх српски Иринеј припрема своју посету манастиру Подластва, где ће вечерас и сутра бити одржана прослава обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки которској. Упркос здравственим проблемима и кампањи коју воде поједина црногорска удружења, поглавар СПЦ чврсто је решен да посети своју канонску територију - Митрополију црногорско-приморску - и заједно са верницима учествује у светковини у Грбљу.

Став Српске патријаршије, али и организатора молитвеног скупа код Будве, јесте да не реагују на провокације које су претходних дана долазиле из кругова црногорских неонационалиста. Поједине организације и удружења, без већег ауторитета у народу, ширењем низа оптужби вршиле су притисак на државне органе како би спречиле долазак српског првојерарха.

Верници у Црној Гори, насупрот њима, са радошћу се припремају за долазак патријарха и поручују да Иринеј долази "на своје и међу своје".


ПРОЧИТАЈТЕ И:Неће патријарха у Црној Гори


- Долази нам наш патријарх. Цела Бока је због тога у радости - каже градоначелник Будве и члан Организационог одбора прославе Марко Бато Царевић. - Српски народ на овом простору има историју која је поткрепљена чињеницама и којом се поносимо. Своји смо на своме! Боку которску нико неће да одваја и присваја, али не може јој се ни бранити да буде оно што је била вековима, а то је - своја - каже за "Новости" Царевић.

У намери да посети Грбаљ патријарха српског Иринеја неће омести ни нарушено здравље. Упркос нешто другачијем режиму живота и рада, поглавар СПЦ се, ипак, одлучио за путовање у Црну Гору.

- Његова светост се још прошле недеље вратио редовним обавезама. Његово стање је сасвим добро, мада је од лекара добио строга упутства о будућем режиму живота - пренео нам је један од сарадника поглавара СПЦ. - Патријарх је врло озбиљно схватио препоруке лекара, посебно део који се тиче далеких путовања и превеликог броја обавеза. Просто речено, дисциплинован је пацијент, свестан терета дужности који је годинама носио.

Поглавар СПЦ важи за човека изузетно доброг здравља и снажне телесне грађе. Лекарски тим, међутим, упозорио га је да мора да сведе радни ангажман и да прореди вишедневне службене посете. Тиме се објашњава и његов изостанак са прошлонедељне свечаности освећења новог храма у манастиру Ћелије, код Ваљева.

- Када је у питању Црна Гора, патријарха ништа неће спречити да отпутује и сретне се са верницима - кажу у Патријаршији СПЦ.

Свечаност у манастиру Подластва почиње у 18 часова, дочеком патријарха, и наставља се литургијом сутра у 9 часова.


ТРАЖЕ ЗАБРАНУ ДОЛАСКА

УОЧИ сутрашњег великог догађаја у Боки, Црногорски покрет апеловао је на државни врх Црне Горе да својим ауторитетом стану у одбрану државног и националног интегритета и забране улазак у земљу српском патријарху. Свој захтев оправдали су наводним "насртајем београдске патријаршије на дигнитет државе Црне Горе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Hisar

27.09.2019. 16:24

A milogorcima nesmetaju albanske zastave i poruke iz albanske opštine Tuzi.Mir braćo iz CG.