НАОШТРИЛИ смо мотике, чекиће, лопате и чекамо прилику, речи су Томислава Јосића, председника фантомског Стожера за одбрану хрватског Вуковара, на округлом столу који је у Загребу организован под називом "Протууставна агресија на Вуковар".

У радикалним иступима предњачио је вуковарски градоначелник и члан ХДЗ-а Иван Пенава, који је на скупу организованом од стране загребачког удружења ветерана Хвидра рекао да се чуди што Хрватска уопште има дипломатске односе са Србијом.

- Хрватске институције не заслужују епитет хрватских и нама треба револуција - изјавио је Пенава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пипи и падобран постали Колиндини адути

На скупу у Загребу упућени су и захтеви хрватској влади да се распише референдум којим би се забранило коришћење ћирилице у том граду, а тражи се и измена изборног закона по којем припадници мањина имају право на аутоматски улазак у парламент.

- У Хрватској постоји 21 национална мањина, али имамо проблема само са српском - констатовано је на скупу.

Скуп у Загребу се догодио истог дана када је у Општинском суду у Вуковару почело поновљено суђење Маријану Живковићу због разбијања двојезичне табле на једној од зграда у Вуковару септембра 2013. године. У првостепеној пресуди Живковић је био ослобођен, а након жалбе Државног тужилаштва поступак је враћен на почетак.