ДФ: Вратити тробојку

В. КАДИЋ

12. 09. 2019. у 14:56

ДФ: Вратити тробојку

ДФ се залаже да се врати стара застава / Фото В. К.

Устав Црне Горе из 2007. године подложан изменама због бројних недостатака. Демократски фронт ће тражити и да српски буде службени језик. Булатовић: Ако смо грађанска држава, не треба да буде националних мањина

УСТАВ који је Црна Гора добила пре 12 година (2007) након што су грађани 21. маја 2006. године на референдуму изгласали државну независност, могао би ускоро доживети "реконструкцију". Иницирање измена већ најављује Демократски фронт, који ће између осталог тражити и враћање тробојке!

Уставотворна скупштина је 22. октобра 2007. усвојила највиши правни акт државе двотрећинском већином. О предлогу Устава гласало је 76 посланика, док је за његово усвајање гласало 55 народних представника из ДПС, СДП, Либералне партије, Бошњачке странке, Албанске алтернативе и Покрета за промене. Против је гласао 21 посланик СНП, Српске листе, Народне странке и Демократске српске странке. У новом Уставу као једини званични језик уводи се црногорски (мањински), док се дотадашњи једини службени - српски (најбројнији), "сели" у друштво мањинских језика! Спорни су и државни симболи - грб, застава и химна. Све ово утицало је да Демократски фронт покрене иницијативу о измени Устава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
За Србе ДФ тражи равноправност

- Увелико је присутна дискриминација српске језичке заједнице, српског народа, Српске православне цркве. Тражићемо да се тробојка уведе као једна од застава у Црној Гори, да српски језик буде службени језик - каже Милутин Ђукановић, шеф посланичког клуба ДФ.

Управо је овај политички савез својевремено поднео амандман на предлог Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, тражећи да "српски национални симболи - грб и застава буду идентични грбу и застави Књажевине Црне Горе. Сматрају да се нерешено српско питање огледа и у постојећој химни коју пола државе не прихвата.

Најављена је иницијатива да ће се тражити и да Уставом буде предвиђено да Скупштина бира и председника Врховног суда, али и главног специјалног државног тужиоца, којег би предложио врховни државни тужилац.

Подгорички адвокат Никола Булатовић сматра да у Уставу има и других непрецизности.

- Имамо став о мањинама а да не знамо о којим мањинама је реч. Да ли су то припадници ЛГБТ популације и сличне групе, или националне? Не знамо како се утврђује национална мањина, нити ко је некога прогласио националном мањином. Ако је Црна Гора грађанска држава, а то пише у Уставу, онда не би требало да буде националних мањина и већина - сматра Булатовић.

НАРОДУ МОЋ

У ДФ сматрају да се народу мора вратити моћ одлучивања о питањима која битно утичу на њихова људска права и слободе, а коју је узурпирала власт.

- Слободно изражавање воље грађана о важним питањима на референдуму треба да буде омогућено и на државном и на локалном нивоу, а одлуке са референдума биле би обавезујуће - оцењују у овом савезу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бијелом Пољу потребни мехатроничари

СИМБОЛИ БЕЗ УТЕМЕЉЕЊА

ЈОВАН Маркуш, аутор књиге "Грбови, заставе и химне у историји Црне Горе", каже да постојећи државни симболи нису утемељени у традицији православног народа.

- Они представљају неуко и дрско фалсификовање симбола којима су се наши преци поносили. Код грба, белог орла из књажевине и краљевине Црне Горе офарбали су у жуто само да би се разликовао од сличног на грбу Србије! Уместо државне заставе из тог периода, усвојили су војну или ратну заставу, као да је ратно стање или војна хунта на власти. И ово је урађено само да би се застава разликовала од државне тробојке Србије - каже Маркуш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Чеда

12.09.2019. 17:07

Вратити тробојку и вратити се у оквир Србије, доста је било лудости...