За Србе ДФ тражи равноправност

В. КАДИЋ

среда, 11. 09. 2019. у 08:54

За Србе ДФ тражи равноправност

ДФ истрајан у тражењу права за Србе у Црној Гори / Фото ЦДМ

Председништво Демократског фронта преко Уставног одбора званично иницира измене највишег правног акта. Захтеви усмерени на правосуђе и на враћање надлежности Скупштини

ДЕМОКРАТСКИ фронт ће иницирати допуне и измене Устава Црне Горе. Тако је одлучило Председништво овог политичког савеза додајући да ће захтев бити покренут преко скупштинског Уставног одбора.

- Имајући у виду све видљивије недостатке у функционисању уставног поретка у земљи који угрожавају основне вредности наше заједнице, као што су слободна изражена воља грађана, демократија, равноправност и спречавање дискриминације, донели смо одлуку да преко Уставног одбора Скупштине Црне Горе званично и формално иницирамо допуне и измене Устава - наводи се у саопштењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Подгорица: Србија је била окупатор

Из ДФ-а поручују да неће учествовати у изборним реформама уколико се променом Устава Црне Горе не обезбеди равноправност српског народа. Они су више пута указивали на обесправљеност око 30 одсто Срба који су постали "грађани другог реда", и то у држави коју су њихови преци стварали. Поручују да ће стати у одбрану светиња Митрополије црногорско- -приморске и свог идентитета без обзира на то ко био на "супротној страни".

- Најављеном иницијативом ДФ биће предвиђено да Скупштина бира председника Врховног суда, све судије, али и специјалног државног тужиоца којег би предложио Врховни државни тужилац - казао је Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије, подсећајући на институционално неиздржив положај српског народа у Црној Гори. - Неопходно је позиционирање српског језика као службеног у Уставу, важна је процентуална заступљеност српског народа у црногорским институцијама, као и измене и допуне Закона о државним симболима. Али и озбиљне корекције Закона о слободи вероисповести, којим је планирано одузимање имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

Кнежевић поручује да ће ова иницијатива бити усмерена и на област правосуђа.


- Посебно у делу враћања надлежности Скупштини која би бирала председника Врховног суда, све судије, али и СДТ, којег би предложио ВДТ, јер је након свакодневних афера које потресају Црну Гору, и срамне пресуде у случају познатом као државни удар, више него јасно да се ради о корумпираном и од режима зависном тужилаштву - категоричан је Кнежевић.

У ДФ-у подсећају да представника српског народа у Црној Гори нема у државним институцијама, од месне заједнице па до дипломатије! Не постоји могућност да се у државним службама и локалној самоуправи запосли неко ко се национално изјашњава као Србин, због лако уочљиве пристрасности злоупотребе Управе за кадрове Црне Горе.


ПОПИС

ПРЕМА попису становништва из 2011. године, у Црној Гори живи 178.110 Срба, док српским језиком говори 265.895 грађана. Према многобројним истраживањима, Митрополија црногорско-приморска је институција којој се највише верује у Црној Гори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Опозициони споразум по Бриселу

ДПС ЋУТИ

О иницијативи ДФ за уставне промене још се нису огласили из ДПС и коалиционих партнера, док је она неприхватљива за СДП и Грађански покрет УРА. Из УРА поручују да у овом тренутку не треба било коју групу стављати испред борбе за све грађане, док у СДП оцењују да се идентитетска питања у времену дубоке институционалне кризе не отварају да би се решавала већ супротно - да се не би решавала она питања која се објективно могу решити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

RistaCrnoHumorista

11.09.2019. 09:34

Treba svi Srbi u CG da budu jedinstveni DF, SNP, Prava i sve druge stranke pa tek onda da traže svoja prava. U parlamentu trebaju Srbi da imaju 35 poslanika, a ima ih jedva 18.