Опозициони споразум по Бриселу

В. К.

10. 09. 2019. у 07:56

Опозициони споразум по Бриселу

Селективан избор учесника састанка / Фото ЦДМ

На састанку крње опозиције у организацији СДП-а, представници Демократа предложили “Бриселски споразум“. Без представника ДФ, СНП, УЦГ, РП и Посебног клуба посланика. Прво Влада грађанског јединства, па реформе

САМО део опозиционих странака одазвао се састанку који је иницирала председница Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић, надајући се да ће доћи до дијалога међу опозиционарима око обезбеђивања услова за одржавање фер и демократских избора. И већ на старту спотакла се јер није позвала представнике најбројније опозиционе групације у парламенту - Демократски фронт (18 посланика).

Састанку су присуствовали Данило Шарановић (Демократска Црна Гора), Миодраг Лекић (Демос), Дритан Абазовић и Милош Конатар (Грађански покрет УРА) и Неђељко Рудовић, посланик и члан Одбора за изборну реформу. На састанак нису дошли представници СНП-а, Уједињене Црне Горе, Радничке партије, као ни Посебног клуба посланика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Марковић: Нема техничке владе!

- Надам се да је ово прилика да разменимо мишљења о актуелној политичкој ситуацији и моделима сарадње у сусрет дијалогу који се очекује. Озбиљан опозициони приступ је важан, а он би требало да буде дефинисан на састанку који смо предложили - казала је Станковићева.

Демократе су на састанку понудиле опозиционим колегама "Бриселски споразум" којим се тражи залагање за његову доследну и потпуну примену, као плана свеобухватне реформе изборног законодавства. Они траже и одржавање консултативних састанака опозиције у Одбору за реформу изборног законодавства.

ЗАКЉУЧАК - ДИЈАЛОГ КАО кључна тачка јучерашњег састанка дела опозиције наводи се отварање дијалога о техничкој Влади и то најкасније до 15. октобра, њеног конституисања истовремено са гласањем о изборном и другом законодавству.

- Обавезујемо се да нећемо гласати за предлог закона и других аката и да нећемо подржати друга решења на Одбору за свеобухватну реформу изборног законодавства, уколико претходно не буде прихваћено формирање Владе грађанског јединства, на основу Споразума о будућности. На челу Владе грађанског јединства не може бити представник владајућих странака - наводе Демократе у предлогу споразума, тражећи од потписника да се обавежу и да ће бојкотовати изборе, ако не дође до пуне реализације "Бриселског споразума" и формирања владе грађанског јединства.

Уз то странка Алексе Бечића тражи и да се потписници споразума обавежу да неће бити међусобног нападања унутар опозиције. Споразум ће бити понуђен на потписивање свим посланицима опозиције - њих 39.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФОКУСИРАНИ НА РЕГИОН: Амерички изасланик Метју Палмер у посети Црној Гори

ОПОЗИЦИОНИ ДОГОВОР

ДЕМОКРАТЕ су предложиле једну врсту споразума под називом Опозициони договор који би обавезао све на снажно залагање и потпуну имплементацију "Бриселског споразума". У склопу конципирања конкретних решења одржавали би се и консултативни састанци опозиционих представника Одбора и одбацила сва решења која су креирана без опозиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације