ТЕХНИЧКА влада је императив црногорске опозиције и уколико владајући режим то не прихвати уследиће улица и бојкот парламентарних избора наредне године. Ово је порука опозиционих партија дан након састанка који је организовао СДП и потврда њихове спремности за дијалог око обезбеђивања услова за одржавање фер и демократских избора. На отварање дијалога о техничкој влади чекаће се до 15.октобра.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић сматра да састанак крње опозиције представља покушај реализације пројекта изоловања представника српског народа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ САШЕ СИНЂЕЛИЋА: Ништа од азила

- Они који су били за столом представљају 15 од 39 опозиционих посланика, а они који нису били представљају 24 од 39. И шта су закључили - треба нам техничка влада. Још 31. јула смо, на седници Скупштине на којој је ДПС предлагао, бранио и изгласавао што је договорио са Демократама, формализовали захтев за техничку владу, али је он одбијен, док је све остало што су Демократе и ДПС договорили - изгласано. Сад, када су Демократе удариле главом у зид, сетиле су се да нема приче о изборима без техничке владе. Боље би било да су се прво договарали са нама, а не са ДПС-ом - поручио је Радуновић.

Шеф посебног посланичког клуба Александар Дамјановић задовољан је што је део опозиције упутио захтев за формирање техничке владе, скоро годину касније него што су то тражили посланици који сада чине посебни клуб.

- Били смо усамљени када смо у октобру тражили техничку владу и то је био разлог неучествовања у одбору. Сада видимо да се готово сви надмећу у томе ко ће први тражити техничку владу, као начин да се контролише изборно законодавство и обезбеде фер услови за слободне медије - казао је Дамјановић.

Уједињена Црна Гора позвала је опозицију да се повуче из скупштинског Одбора за свеобухватну реформу изборног законодавства.

ПОЗИВ ОПОЗИЦИЈИ И ДПС са коалиционим партнерима жели да све опозиционе партије узму учешћа у раду Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, саопштила је посланица ДПС Јованка Лаличић. Седница Одбора биће одржана данас, а како се очекује, присуствоваће представници Демократске Црне Горе.

- Под хитно да понудимо Споразум о техничкој влади представницима власти - ако одбију преостаје нам улица и бојкот свих избора. То ће нас ујединити, све остало нас свађа. Очигледно је да ДПС све време пристаје на све видове и формате рада у скупштинском Одбору, али само не пристаје на техничку владу - ваљда је свима јасно зашто - каже Владимир Добричанин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Функционери и по три "крова над главом"?

САД ЗА ИЗБОРЕ

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер верује да ће власт и опозиција постићи договор и да ће опозиција учествовати на изборима 2020.

- Верујем да ће опозиција заузети место које јој припада поред гласачких кутија - казао је Палмер.