САМО 13 година од обнове државне независности, Црна Гора је шест пута увећала јавни дуг, и то са 701 милион на 3,8 милијарди евра! Последњи пут пре неколико дана усвајањем ребаланса буџета и новим задуживањем од 500 милиона евра. Одлука о ребалансу донета је, како је саопштено, због добрих резултата рада Владе, уз "појашњење" да је циљ економске политике повећање животног стандарда становништва, а да су предложене мере буџета за ову годину уследиле због рефинансирања постојећег дуга.

- Црна Гора се сваког дана задужује за скоро два милиона евра! Ребаланс буџета није плод отварања нових фабричких погона, нити нових радних места, као ни стварања нове вредности. Ово је очигледан уџбенички пример такозване спирале задуживања која неминовно читаво друштво вуче на дно. И то није од јуче. Од рушења заједничке државе, јавни дуг Црне Горе увећан је скоро за шест пута! И данас је сваки њен грађанин, па и оно дете које се јутрос родило, дужан скоро 6.000 евра - каже Страхиња Булајић, функционер Нове српске демократије. - Те 2006. године јавни дуг је износио 701 милион евра, а бруто друштвени производ 1,83 милијарде. Само за 13 година са овим ребалансом формално правно, јавни дуг износи 3,8 милијарди евра док је БДТ 4,6 милијарди евра, што значи 82,6 одсто.

Прочитајте још - Повећаће дуг ЦГ за још пола милијарде?

Булајић је о овој теми говорио и на скупштинском заседању, пре него што ће ребаланс бити усвојен захваљујући гласовима владајуће већине.

- Од растурања заједничке државе, Црна Гора је остала без власништва у Комбинату алуминијума, Никшићкој железари, Рудницима боксита и тако даље - додаје Булајић. - Више од половине запослених у Црној Гори има плату од свега 250 евра, чак 52.000 младих је незапослено, 20.000 деце живи у потпуном сиромаштву, око 11.000 пензионера прима пензију испод 128 евра! Спирала задуживања се све брже окреће и биће све више сиромашних и сиромашнијих, а све мање богатих који ће бити екстрабогати.

По Булајићевом мишљењу, најава Владе, према којој ће укупан дуг до краја 2020. године пасти испод 60 одсто БДП, потпуно је нереална и без основа. Јавна задуженост Црне Горе је на критичном нивоу.

Страхиња Булајић / Фото Влада ЦГ


- Држава и даље много више троши него што ствара, а нема ни могућности ни комфора да живи на бази кредитних задуживања из иностранства. Ово је мала и сиромашна земља са веома ограниченим ресурсима, и људским и природним - истиче функционер НСД. - Шта рећи о ауто-путу Бар - Бољаре - граница са Србијом, који се читав гради из дуга, а ових првих четрдесет километара сасвим сигурно биће најскупљи гледано по километру ауто-пута!

Прочитајте још - Дуг увећан за 2,4 милијарде

УКУПНА ДУГОВАЊА

ИЗ Централне банке Црне Горе саопштили су да укупна дуговања привреде и становништва износе 2,9 милијарди евра. Кредити који обухватају становништво, предузетнике и кредитне картице износе 1,3 милијарде, док кредити привреде, Владе и одобрени пласмани код банака вреде 1,6 милијарди. Како наводе у ЦБЦГ, грађани су највише кредита подигли у Подгоричкој банци, у вредности од 236 милиона евра, а следе Ерсте банка са одобрених 223,7 милиона, НЛБ са 218,1 милион и ЦКБ са 191 милион евра кредита.