ПЉЕВЉА - Одборница у СО Пљевља и члан Главног одбора Демократске народне партије, Анђела Ђуковић оценила је као скандалозну изјаву председника Општине Пљевља, Игора Голубовића да је еколошка сизуација у том граду све боља.


- Очигледно је да владајућа гарнитура, свесна своје одговорности, жели дазаташка и ову најновију еколошку катастрофу у Пљевљима. Катастрофу несагледивих последица, не само по водотоке, већ и по биљни и животињски свет и пољопривредно земљиште. Саставни дио стратегије заташкавања еколошке катастрофе у Пљевљима, коју спроводи ова власт, јесте и скандалозна изјава новоизабраног председника Општине Игора Голубовића да је у Пљевљима из године у годину све боља еколошкаситуација - казала је Ђуковић.

Према њеним речима Голубовић је пре пар дана изјавио: „Можемо рећи да је стање данас боље него јуче, да је стање данас боље него пре годину дана“.


- Поставља се питање, гдје живи Игор Голубовић када је у стању да ово саопшти? На основу којих је он то параметара, студија, информација или сазнања закључио да је из године у годину еколошка ситуација у Пљевљима све боља, када сви показатељи говоре да се, из године у годину, стање драстично погоршава? О томе говори све већи број оболелих и умрлих Пљевљака од канцера и других болести. О томе говоре сва мерења у зимском и летњем периоду. Да ли Игор Голубовић мисли да су грађани Пљеваља толико незнавени па не знају колико је загађена средина у којој живе, као и да ова тродецениска власт ништа не предузима да се стање поправи? Да ли стање животне средине у Пљевљима Игор Голубовић сагледава својим очима или очима својих ментора из Подгорице? Очигледно је ово друго у питању - казала је Ђуковић додајући да је овом себе до краја разобличио и политички оголио, и то само пар недеља након што је ступио на дужност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пљевља: Оштетили државу за више хиљада евра


Ђуковић је казала да су уерени да ће владајућа већина, и ако пристане на одржавање ванредне седнице локалног парламента, спречити да на седницу дођу најодговорнији људи министарства и ЕПЦГ, као ида ће расправу покушати да обесмисле и опструирају.

-Да желе озбиљну реакцију,морао је, по хитном поступку, бити бар заказан и одржан Савет за заштиту животне средине као надлежно радно тело Скупштине општине Пљевља. Међутим, ни то се није десило вољом владајуће већине - саопштила је Ђуковић.


Она је напоменула да се изливање отровних материја у Везишницу и Ћехотину дешавало се већ годинама. И поред свих њихових јавних упозорења, ништа се није предузимало да се то спречи, због чега највећу одговорност, према њеној оцени, сносе главни људи у ресорном министарству и Електропривреди.


- Нажалост, видимо да сеи за ову најновију еколошку катастрофу сва одговорност покушава свалити на Пљевљаке, тј. раднике на Термоелектрани, док би они са централног нивоа власти и управљања били поново поштеђени - казала је Ђуковић.