ЕКОЛОШКЕ невладине организације "Озон" и "Брезниц", позвале су премијера Душка Марковића да, сходно свом положају, поништи концесије за изградњу малих хидроелектрана, уговоре који неспорно нису од јавног интереса и очигледно имају све елементе да, као штетни за грађане Црне Горе, буду раскинути.

- Сматрамо, такође, да је потребно хитно обуставити и субвенције за постојеће мале хидроелектране. Средства прикупљена путем наплате од загађивача, кроз акцизу на угаљ, намењена за ту сврху, преусмерити на санацију причињене еколошке штете и евентуално обештећење инвеститора, уколико за то постоји потреба. Имајући у виду актуелне проблеме и нарасле тензије, нарочито на релацији грађани - инвеститори, за шта је управо Влада највећи кривац, сматрамо да је једина права одговорна одлука заустављање даље штете по друштво у целини - саопштено је из "Озона" и "Брезнице". - Ту су и трендови у развијеним земљама, као и ставови ЕУ и ЕИБРД када су пројекти малих хидроелектрана у питању, али и упитна уставност подстицајног начина откупа тако произведене електричне енергије и очигледног простора за различите коруптивно-манипулативне елементе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОСЛАВА НЕЗАВИСНОСТИ: Празнују државу дубоко подељени!

У саопштењу се наводи да из свега наведеног, премијер Марковић мора препознати озбиљност тренутне друштвено-економске ситуације и хитност и неопходност заштите јавног интереса.

- Сматрамо да би на овај начин грађанима Црне Горе, оним који чувају њене најважније вредности, доказао да му је наше добро важније од приватних интереса оних који су концесије на реке поделили као да им је породична, а не државна својина - наводи се у саопштењу еколошких организација.

ОДРЖИВИ РАЗВОЈ

НАДАМО се да ће наше иницијативе бити прихваћене у најкраћем року и да ћемо у наредном периоду, уместо свакодневне тензије, имати прилику да допринесемо одрживом развоју и бољитку друштва у целини - написали су извршни директор Еколошког покрета "Озон" Александар Перовић и Милорад Митровић, председник Еколошког друштва "Брезница" из Пљеваља.