ПРОСЛАВА НЕЗАВИСНОСТИ: Празнују државу дубоко подељени!

В. КАДИЋ - И. СТОЈАДИНОВИЋ

21. 05. 2019. у 06:15

ПРОСЛАВА НЕЗАВИСНОСТИ: Празнују државу дубоко подељени!

Највише контроверзи изазвао приступ Црне Горе НАТО, Фото Министарство одбране ЦГ

Црна Гора, 13 година после референдума о независности, дубоко подељена. Остала оптерећујућа питања из заједничке државе

НА данашњи дан пре 13 година, 21. маја 2006. године, одржан је референдум којим је Црна Гора обновила државну независност, али њоме није зацелила дубоке поделе и свађе које су пратиле кампању два блока - за суверену Црну Гору и за наставак заједничког суживота са Србијом.

"Отцепљење" од Београда донело је 55 одсто бирача, док је против било њих 44,5 одсто. И зато, готово да нема фамилије у Црној Гори која није "подерана" по националним, верским и другим шавовима. Два брата која је једна мајка родила не говоре истим језиком, не иду у исту цркву и нису исте нације!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАН НЕЗАВИСНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Суверени, али подељени; Ђукановић: Историјски датум

Којим путем иде данашњи Монтенегро? Држава је постала чланица УН, недавно и НАТО, примакла се ЕУ, али и признала лажну државу Косово, због чега је затегла односе са Србијом, потом и са Русијом. Питања која су оптерећивала политичку сцену још из времена заједничке државе са Србијом, попут службеног језика, статуса Срба и положаја СПЦ, и даље су актуелна.

Синдикалци подсећају да је због губитка радних места, стечајева и ликвидација предузећа, без посла остало више од 40.000 радника! Кажу да се јавни дуг од 2006. до данас увећао на око 3,3 милијарде евра. Земља, али и регион, тресу се због крвавог рата кланова црногорског подземља.

Марко Ковачевић, Фото НСД

Међутим, високи функционер ДПС, Обрад Мишо Станишић, на све гледа другачијим очима. За "Новости" подсећа да је Црна Гора после 88 година без иједне проливене сузе, први пут у историји, вратила своју државност и независност.

- Од тада се много тога позитивног догодило. Црна Гора је међу 29 најразвијенијих земаља света, прва следећа држава која ће ући у ЕУ јер је до сада од 33, отворила 32 преговарачка поглавља, нека су и затворена - каже Станишић.

Сасвим другачију причу о ситуацији у Црној Гори прича Марко Ковачевић, из опозиционе Нове српске демократије. Он стање илуструје речима народног трибуна Марка Даковића који је својевремено рекао за Краљевину СХС, "да су том државом сви задовољни, ујединитељи јер им се идеја остварила, али и њени противници јер се држава вођена на такав начин распада".

- Приближно исто можемо рећи и за данашњу државу Црну Гору: они који су били за њену независност, јер им се идеја остварила, и они који су били за очување заједнице Србије и Црне Горе, јер се ова држава распада - тврди Ковачевић.

Обрад Мишо Станишић, Фото ДПС

Доказ за то су заробљене институције које, због различитог политичког програма и нечијег националног изјашњавања, врше прогон и монтирају судске процесе, додаје Ковачевић.

- Срби су у овој држави нарочито "привилеговани". Наши политички лидери се осуђују на вишегодишње казне затвора. Православна црква се прогони само зато што носи српско име, исто важи и за српски језик, који је, сем Албанцима, свима у Црној Гори матерњи. Срби не могу да се запосле ако не пристану на асимилацију - каже Ковачевић за "Новости".

Политички аналитичар Војин Грубач сматра да држава није оправдала обнову независности.

- Запад ради шта хоће, а најчешће је тера на разне спољнополитичке гадости. Као примере можемо навести црногорско признавање "државе Косово", одлазак црногорског официра у Книн на прославу злочиначког подухвата "Олује" и улазак у НАТО - каже за "Новости" Грубач.

АЛБАНСКЕ ЗАСТАВЕ У ТУЗИМА

ПОВОДОМ Дана независности, широм Црне Горе градови су украшени црногорским заставама. Изузетак је Општина Тузи, која је окићена равноправно и црногорским и албанским заставама. Да ће тако и бити, пре неколико дана најавио је председник Општине Тузи Ник Ђељошај. Он је тада поручио да су Албанци увек подржавали независност државе Црне Горе.

Мило Ђукановић

ЂУКАНОВИЋ: ИСТОРИЈСКИ ПОДВИГ

ПОСЛЕ само 13 година од обнове независности и поновног стицања међународног признања Црне Горе, данас с поносом истичемо да је време потврдило какав је историјски подвиг направила наша генерација, каже се у честитки председника Црне Горе Мила Ђукановића упућеној грађанима поводом 21. маја, Дана независности. Подсетио је да је ратничка земља славне хиљадугодишње традиције мирним путем обновила своје државно и национално име, и сврстала се у ред модерних држава.

- Постала је важан фактор регионалне стабилности, уважена чланица НАТО алијансе, на прагу пуноправног чланства у Европску унију. Држава која је регионални лидер у развоју економије. Мултиетничка заједница за пример - поручио је Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Чеда

21.05.2019. 07:58

Част и брука живе довјека... у Монтенегру је очигледно само ово друго.

Ne Mirko

21.05.2019. 10:11

Srećna Vi nezavisnost monenegrini!Uskoro ćete biti provincija tzv Prirodne (da ne kažem Velike) Albanije! A to ste i zaslužili! Ako nisu izvukli lekcije iz višedecenijske (viševekovne) asimilacije Crnogoraca u području oko Skadra, onda će novorođeni montenegrini to na svojoj koži osetiti uskoro!A sve je moglo biti od Knina, prko Banjaluke do Bitolja drugačije. Mnogo drugačije!

Marko

21.05.2019. 10:35

@Ne Mirko - I kad to budu osetili, bice "pomagajte braco Srbi", kao i mnogo puta do sada!

Raca Milosavljevic

21.05.2019. 11:23

....tako je to ... ruzna i tragicna istorija se ponavlja ...i oba komentatora su lepo nspisala ...