ВИШЕ невладиних организација и грађана Херцег Новог покренуло је потписивање петиције, којом захтевају да Општа болница Мељине, буде сачувана као медицинска установа и коначно у потпуности уђе у систем јавног здравства Црне Горе. Петиција се потписује на више локација у граду (кафић "Локанда", књижара "Со", кафић код књижаре "Дамбо" на Топлој).

Прочитајте још: Болница "Мељине" треба да се заштити

Један од захтева који грађани потписују је и да се одржи ванредна седница херценовске СО јер је "стање у болници алармантно, барокомора не ради због недостатка кисеоника, запосленима касне плате два месеца, недостаје санитетског материјала".

Подсећају да болница Мељине постоји више од 100 година, а премда је од почетка била војна медицинска установа, грађани Херцег Новог и Боке су је увек користили, посебно интензивно последњих четрдесетак година.

Прочитајте још: Новљани стали у одбрану болнице

- Становници Херцег Новог су годинама одвајали самодопринос од личних зарада за доградњу медицинских објеката унутар овог комлекса. Од 2003. године унутар болнице постоји опремљено породилиште, које је отворено након 40 година. Становницима Херцег Новог су превише удаљене друге болнице у Рисну, Котору, Никшићу, Подгорици - образложено је у грађанској петицији. - То је нарочито важно у случају хитних интервенција, а посебно у време летње туристичке сезоне, када је број становника и туриста увећан два до три пута на подручју Херцег Новог, а саобраћајне везе са другим дестинацијама веома отежане па је и висок ризик по здравље оболелих или унесрећених у разним удесима, који су чести током лета.

ИНИЦИЈАТИВА ХЕРЦЕГНОВСКА СО је у августу прошле године ванредно заседала, а одборници расправљали о статусу болнице. Тада је усвојен закључак да СО Херцег Нови предложи Влади Црне Горе, да преузме финансирање услуга и плата запослених у болници Мељине, до окончања судског спора са "Атлас групом". Без одјека је остала ова као и сличне иницијативе покренуте 2015.

Подсећају и да је болница остала без финансијских средстава због блокаде рачуна "Атлас Монт" групе, за исплату плата, набавку лекова, опреме, хране за болеснике и др.

Ово је још једна у низу лоших приватизација у Херцег Новом, чије последице трпи 30.000 становника.

Из Синдиката болнице упозорили су ових дана да ће искористити све механизме радничке борбе за остваривање својих права, која су и у интересу запослених, али и Херцег Новог.

Саопштењима су се огласили, подржавајући напоре запослених у Болници и грађана из Демократског фронта, Новске листе И ДПС-а.

ПОДРШКА ОПШТИНЕ

И ПРЕДСЕДНИК Општине Херцег Нови Стеван Катић позвао је надлежне државне органе да под хитно реагују и коначно реше статус болнице Мељине, како би је у потпуности ставили у функцију јавног здравља.

- Руководство Општине Херцег Нови се до сада више пута обраћало надлежнима, Влади Црне Горе и Министарству здравља. Одговоре на наше молбе и иницијативе, као и по многим другим питањима, нисмо добили. Општина Херцег Нови је максимално и безрезервно уз запослене и опстанак болнице Мељине - рекао је Катић.