ДРУГИ наставак девете редовне седнице СО, за коју је планирано укупно 57 тачака дневног реда а након првог заседања остало их је 25, у петак је неочекивано започео политичким порукама представника херцегновске колиције на власти који су оштро осудили одлуку судског већа у случају познатом као државни удар.

Симонида Кордић (ДФ) и потпредседница Нове српске демократије рекла је да је том одлуком „пресуђено не само представницима Демократског фронта, нити људима оптуженим у монтираном процесу за тзв. државни удар, већ и здравом разуму и целом једном народу, а највише правној држави". Према њеним речима - на удару ове пресуде првенствено је српски народ јер је послата порука општеправне несигурности.

Прочитајте још: За "државни удар" укупно 68 година; Андрија Мандић: Браћа Ђукановићи су наши крвници!

Председник СО Милош Биговић (ДФ) је признао да допустивши расправу о овој теми крши Пословник о раду, али је дозволио свима да се изјасне, а сам је оценио да је реч "о безумном чину и ако у другостепеном поступку исход не буде другачији имаће последице по демократски развој у Црној Гори".

Исти тон имале су и поруке одборника из СНП. Драгана Станишић је нагласила да је осуђујућа пресуда лидерима ДФ показала „да су црногорске институције заробљене,а црногорско друштво у великим проблемима".

- Очигледно је, да је овај политички монтиран процес смишљен са намером да скрене пажњу и подигне тензије у изборном дану, али и да одагна мисли са тешке социјалне слике - рекла је Станишић.

Прочитајте још: Мандић: Имамо план за одбрану од хапшења

За одборника Мирка Џуовића (Демократе) одлука суда је корак уназад од владавине права и правне државе којој стремимо.

-Док се Светозар Маровић слободно смешка из Београда, а правосудни органи ништа не предузимају на решавању предмета „Маровићи", док стотине криминалаца и оних који су деценијама пљачкали народ слободно шетају улицама, док Агенција за спречавање корупције не поступа по пријавама посланика и грађана, док тужиоци штите кумове, пријатеље и рођаке шефа мафије, правосудни систем Црне Горе доноси пресуде против опозиционих посланика и осмишљава нове стратегије деловања против опозиционих лидера злоупотребљавајући и узурпирајући комплетан државни апарат, рекао је Џуовић.

Одборница СДП-а, Зинаида Миљковић уверена је да би судство требало да функционише као независан систем, непристрасно, онако како треба у правном систему једне државе, а она, како је рекла до дан данас није као грађанка Црне Горе уверена да је тако.

Одбгорници ДПС међу њима и Драган Јанковић оценили су да је седница СО злоупотребљена.

- Унапријед се као члан ове Скупштине ограђујемо од припремељених саопштења из клубова владајуће коалиције, иако сваки од њих може да изности своја мишљења, али не као став свих нас, јер то није мој став нити став клуба коме припадам - рекао је Јанковић.

Слободан Радовић одборник ДПС је упутио примједбу председнику СО Милошу Биговићу да крши Пословник, док је његов партијски колега Младен Кадић поручио да "не би да слово држе сарадници ратног злочинца осуђеног на доживотну робију" и да слави "одбрану државних издајника у првостепеном поступку".

- Светозар Маровић је осуђен за оно што је радио. Не знам зашто стављате знак једнакости у осуди која се бавила криминалом и особа које су државни издајници - истакао је Кадић.

Јован Суботић, одборник Новске листе, осудио је изјаву да он као изабрани представник народа нема право да изнесе мишљење о стварима које се тичу свих. За утеху, је према његовим речима да бар у Херцег Новом, представнике овакве политике, народ изнова и изнова, смешта на њихово место - закључио је Суботић.

Јован Суботић

СКУПШТИНА ПОНОВО ЗАСЕДА 14. МАЈА


Трећи део редовног заседања херцегновске Скупштине заказан је за уторак, 14. маја. Након што су у петак одборници дали сагласност на одлуку о промени цене комуналне услуге Водовода којом ће рачуни за воду бити повећани за око два евра, и усвојили извештаје о раду и план рада за ову годину овог и предузећа Чистоће и Паркинг сервиса, на наредној Скупштини Одборници ће разматрати преосталих 11 тачака дневног реда.