ПЉЕВЉА - Представници компаније “Вектра Јакић“, чији је власник Драган Брковић, одбили су у среду да предају багер предузећу „Аспромет“ и поред чињенице да је такву одлуку, у оквиру принудне наплате дуговања, донео јавни извршитељ.


Прочитајте још: Дугови гуше "Вектру Јакић"


Власник предузећа „Аспромет“ Жарко Лакетић, након што није могао да наплати потраживање од „Вектре Јакић“ у износу од око 39 хиљада евра, обратио се јавном извршитељу, који је спровео поступак и одлучио да се у оквиру наплате дуговања поменутом предузећу уступи багер „Вектре Јакић“. Јавни извршитељ је ангажовао вештака еконмомске струке који је утврдио да је поменута машина вреди око 34 хиљаде евра. Након што је читав поступак завршен представници „Вектре Јакић“ у уторак и среду нису дозволили да преузме машину. Лакетић се у среду обратио полицији, а полиција је читав случај проследила тужилаштву.

- Покушао сам на све могуће начине да се договорим са „Вектром Јакић“ али нажалост у томе нијесам успио, па је дошло до принудне наплате, казао је Жарко Лакетић и додао да он ни у ком случају неће одустати од својих потраживања.

Он је напоменуо да поседује целокупну документацију и да нема никаквих могућности да му се ускрати преузимање машине.

Према документацији Лакетић је јавном извршитељу доставио неплаћене рачуне од стране „Вектре Јакић“ из марта месеца 2017. године, као и рачуне из прошле године. Његово предузеће је током две године вршило сечу и вучу стабала у газдинској једини „Володор“ за потребе „Вектре Јакић“. Након што преузме багер, који је процењен на 34 хиљаде евра, Брковић ће дуговати Лакетићу још око 5 хиљада евра.

Није први пут да јавни извршитељ врши продају имовине „Вектре Јакић“. Током прошле године јавни извршитељ је продао три камиона са приколицама, где је у доброј мери отежан рад ове компаније. Принудне наплате су уследиле након што су запослени тужили компанију због неисплаћених зарада. Драган Брковић је ипак тада успио да спречи продају неких машина исплатом потраживања према радницима.

Претходних година представници једног броја пљеваљских предузећа, која су радила за „Вектру Јакић“ послове сече и вуче стабала, били су присиљени да би наплатили потраживања, да блокирају капију „Вектре Јакић“. Међу тим послодавцима налазио се и Жарко Лакетић, коме је тада „Вектра“ дуговала 18 хиљада. Потом је постигнут договор са Драганом Брковићом да се рад настави, али су се дуговања и поред одређених исплата, увећала.