ИСТРАГА О ПОГИБИЈИ РАДНИКА: Остали без стуба породице

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

27. 02. 2019. у 08:23

ИСТРАГА О ПОГИБИЈИ РАДНИКА: Остали без стуба породице

Настрадао: Раде Вујовић

Док инспекција утврђује узрок несреће радника ЦЕДИС, Даниловград тугује за Радетом Вујовићем. Погинули на радном задатку иза себе оставио супругу, сина, родитеље, брата и сестру

ЈОШ није утврђено шта је довело до несреће у којој је страдао тридесеттрогодишњи Раде Вујовић, радник Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС), обављајући радни задатак у понедељак поподне.

Породица страдалог младића занемела је од шока и бола. Млада фамилија, супруга и син, остали су без стуба породице, а са Радетом су отишли и сви њихови планови које су правили за будућност. Раде је за собом оставио и родитеље, брата и сестру. Скамењени од туге, у неверици и сузама, немоћни да ишта кажу, чланови породице јуче су се опраштали од супруга, оца, сина и брата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТУГА И БОЛ У КУЋИ ВУЈОШЕВИЋА: Кад су пронашли Дарка, као да нам се поново родио

Неверица је од понедељка владала у целом Даниловграду. Колеге, пријатељи и комшије, за Радета имају само лепе речи, како кажу, био је момак за пример, поштен и радан.

- Трагедија је померила све нас, не само породицу. Велики губитак осећају сви који су познавали Радета - казао је један од комшија.

Поводом трагичног случаја, из Управе за инспекцијске послове је саопштено да је Инспекција заштите на раду започела надзор.

Тридесеттрогодишњи Вујовић био је запослен на радном месту "електромонтер 3" за одржавање надземних водова у Служби одржавања региона 2, а страдао је приликом отклањања квара на далеководу у Мартинићима код Даниловграда.

Нажалост, несрећа у којој је страдао Вујовић није једини случај са трагичним исходом приликом обављања радне обавезе. За последњих пет година, у Црној Гори је на радном месту страдало 32 радника. У истом периоду 162 радника су задобила тешке повреде на радном месту, а десило се и девет колективних несрећа.

Према речима бившег синдикалног вође Железаре у Никшићу и председника Радничке партије, Јанка Вучинића, страдање радника показује да у Црној Гори категорија радник и не постоји. Како је казао, постоји најамник које ангажују предузећа којима је профит изнад сигурности, права и свега другог.

- Веома ми је жао што се догодило то што се догодило. Овакве трагедије нам показују да је у Црној Гори заштита радника на најгорем могућем нивоу. Компаније шаљу раднике на опасне послове, без адекватне заштите и провере сигурности, а са надањима да се њима ништа неће догодити. Нажалост, у понедељак се угасио један млади живот, а плашим се да ће нам се такве ствари догађати све док је однос послодаваца према безбедности, и у јавном и у приватном сектору, такав какав јесте - казао је Вучинић за "Новости".

Како је додао, радници данас немају готово никаква права, ангажују се преко уговора о делу, морају извршити све што им се каже, раде прековремено, до изнемоглости, јер, како тврди Вучинић, постоји бојазан од раскида уговора и губитка посла.

- Имамо законе који уређују ову област и који су солидни, међутим, шта нама значе закони ако се они не примењују - сматра Вучинић. - Изгубљен је млади живот, могу само да замислим како је тој породици. Ништа не може надокнадити и надоместити тај губитак. Једино што може да се уради је да се закони примењују, и да се послодавци најстроже санкционишу, а да одговорна лица, почевши од директора, у овом случају ЦЕДИС, поднесу оставке.

Синдикат: Јанко Вучинић / Фото Портал ин4с

Председница Општине Даниловград Зорица Ковачевић донела је одлуку да данас у Даниловграду буде дан жалости.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДИСКРИМИНИСАНИ ЗБОГ ЋИРИЛИЦЕ: СНС писао највишим државним функционерима

СВЕ ДОК РАДНИЦИ ГИНУ, ЗАКОН ЈЕ ЛОШ

ТЕМОМ заштите на раду недавно се бавио и Одбор за здравство, социјални рад и старање, на којем је организовано саслушање министра рада и социјално старања Кемала Пуришића. Он се том приликом осврнуо на законодавни оквир, наводећи да је задовољан како напредује процес, али не и укупним резултатом. Пуришић је тада казао даће бити задовољан тек када се обезбеди пуна примена тих закона и сигурност запослених. На истој седници је констатовано и да се не може говорити да имамо добар закон, ако радници гину на радном месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације