ТУГА И БОЛ У КУЋИ ВУЈОШЕВИЋА: Кад су пронашли Дарка, као да нам се поново родио

В. КАДИЋ

26. 02. 2019. у 10:15

ТУГА И БОЛ У КУЋИ ВУЈОШЕВИЋА: Кад су пронашли Дарка, као да нам се поново родио

Трагедија на Скадарском језеру

У кући Станка и Марије Вујошевића већ 24 дана владају мук и неверица

ТИХО је било у понедељак на Фундини. Једино је северац реметио тишину ударајући о љути камен. У кући Станка и Марије Вујошевића већ 24 дана владају мук и неверица. Још од часа када су чули да се њихов син Дарко утопио 3. фебруара покушавајући да спасе трочлану породицу која је настрадала у Скадарском језеру када се преврнуо чамац. Трагедија се догодила испод манастира Врањина, а настрадали су муж и жена Јана и Ратко Кумбуровић и њихова кћерка Нина. Тела труднице Јане и Нине су пронађена, док се за Ратковим телом још трага. Трагедија се десила на два метра од обале, када је талас запљуснуо чамац. Када се чамац преврнуо, Дарко се брзо домогао обале, али се вратио у немирно језеро како би спасао трочлану фамилију. Скочио је да их спасе и не слутећи да иде на онај свет.

Вујошевићи су гласовита породица, надалеко позната по чојству и херојству. Па, како прича село, ни Дарко није могао другим путем. Иако је бол сломио његову супругу Мирјану, оца и мајку, браћу Миодрага и Веска, они снажно носе терет туге која их је завила у црно.

- Све сам говорила да ми га је наћи као да би ми се поново родио. И ево, сузе су стале, а Дарко ми се вратио, мој јунак, моја људина - прича мајка Марија, видно болесна жена. - А дуго сам била у муци хоће ли ми га пронаћи. И ето десило се. Много људи нас је звало за помоћ, хвала рониоцима и свима онима који су дан и ноћ били уз нас. Није било лако све ово проћи. Шта ћу, остала су ми још два сина, моје две планине.

И Станко стоички подноси трагедију. Како рече, нема друге, мора се с народом.

- Поносни смо на нашег Дарка. Погинуо је спасавајући друге животе. Знам, да је он преживео да би му било тешко. Син ми је био велики човек - додаје Станко.

ТУГА Кућа породице Вујошевић, Фото В. Кадић


Дарков млађи брат Веско захвалан је "Новостима" на постхумном признању за "најплеменитији подвиг".

ПРОЧИТАЈТЕ И:НАКОН 20 ДАНА ОД НЕСРЕЋЕ НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ: Рониоци извукли тело Дарка Вујошевића

- То је заиста гест који ће памтити цела наша фамилија. Дарко се са Кумбуровићима дружио 20 година. Последње три године је радио са Ратком, а ево заједно су скончали. Монаха Неофила који је управљао чамцем упознао је у манастиру. Немојте ми замерити што сам шкрт на речима. Није ми лако, много тога ми се мути у осећањима и глави. Ето после двадесет дана смо га пронашли, а остало је само толико до четрдеснице од његовог страдања. Свима смо захвални, посебно рониоцима Регионалног центра из Бијеле, нашим комшијама, и свим знаним и незнаним људима. Сате су са нама проводили на обали Скадарског језера гледајући да ли ће на површини изронити тело мога брата - додаје Веско. - Јако ми је тешко и морате ме разумети. Нема сликања, јер ће за то бити времена. Не замерите.

А Фундина која је опевана у јуначким песмама сабрала се око својих племеника Вујошевића. Нема човека у крају који не каже лепу реч о тој породици и о несрећном Дарку. Његов друг из детињства Веско каже да још не верује у оно што се десило.

Дарко Вујошевић, Фото Породична архива

- Били смо нераздвојни, проводили дане и ноћи, дружили се, ковали планове. И то све однеше таласи језера у трену - каже Дарков другар из детињства.

Тело Дарка Вујошевића изложено је у градској капели на Чепурцима, а сахрана је предвиђена сутра у родном крају.


МЕМОРИЈАЛНА АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ

У Подгорици је у организацији Удружења добровољних давалаца крви "Свети новомученици момишићки" организована меморијална акција добровољног давања крви.

- Ова, осамнаеста акција давања крви била је једна од најбројнијих и имала је меморијални карактер. Организована је у спомен и част трагично преминулом Дарку Вујошевићу, који је био активни члан овог удружења. Ову акцију посветили смо њему и породици Кумбуровић, која је такође настрадала у том немилом догађају - казао је Данило Радовић, председник Удружења.

М. С.


МОНАХ

МОНАХ манастира Врањина Неофил, који је управљао чамцем, ухапшен је и терети се за тешко дело против опште сигурности и изазивање опасности. У сазнању смо да га је ових дана митрополит црногорско-приморски Амфилохије посетио у истражном затвору у Спужу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације