„Барила“ о различитом квалитету тестенина: Хрвати не воле кад је тврдо

Ј. Субин

18. 12. 2018. у 11:43

Италијански произвођач "Барила" признао да њихова роба није свуда истог квалитета, али то правда различитим навикама купаца. Горан Паповић (НОПС): За нас ће рећи да волимо гњецаво тесто

„Барила“ о различитом квалитету тестенина: Хрвати не воле кад је тврдо

Depositphotos

НИЈЕ први пут да произвођач хране призна да прави робу различитог квалитета за различита тржишта. Она у источној Европи, углавном, најгоре прођу. Тако је чувена италијанска компанија "Барила" објавила на друштвеним мрежама да је тестенина која се продаје у Хрватској лошија него у Италији, јер су истраживања, наводно, показала да Хрвати, за разлику од Италијана, не воле тврду тестенину! Намирнице из увоза у Србији, сматрају стручњаци, далеко су од квалитета који се поштује у озбиљним земљама ЕУ.

Како преносе хрватски медији, једна корисница "Барили" тестенине хтела је да зна због чега је квалитет лошији код њих него у Италији, а из ове компаније су јој одговорили да разлике у квалитету нема, али да Италијани више воле тврђу тестенину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Барила" се шири по свету

Многи потрошачи хране, али и кућне хемије, често имају изговор да робу прилагођавају одређеном тржишту. Свакако, ту се увек "заломи" да мање квалитетни састојци заврше управо у оним намирницама које су намењене земљама трећег света.

- Све то вређа достојанство - јасан је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. - Види се да Европска комисија није имуна на притиске компанија. Оне имају веће приходе него што су буџети Хрватске и Србије заједно. Смешно је рећи да Хрвати нису навикли на тврду тестенину. Шта би за нас рекли, да волимо гњецаво. Ко зна какав је квалитет свега код нас. Све што нема упутство на немачком или италијанском, а пише на српском или хрватском, код тога треба заборавити на квалитет.

Како објашњава Паповић, тако је и с кућном хемијом. Код нас није забрањено да се све и свашта испушта, а у земљама ЕУ јесте, па онда за наше тржиште може било шта да се пошаље, јер нема проблема да се загађује животна средина.

- Зашто би стране компаније правиле додатне трошкове, уколико не морају - сматра Паповић. - Увек сам за то да се купује домаће, чак и када је тесто у питању. Нема превелике разлике између италијанског које је намењено нашем тржишту и домаћег, а страно је дупло скупље. Они ако мисле да је њихово квалитетније, нека то и докажу.

"НУТЕЛА" И ХИП

НЕДАВНО је поздрављена и одлука појединих произвођача да се промени пракса и почну да се производи роба само за једну, "европску" врсту производа. Тако је било најављено да ће крем "нутела" бити исти за све, као и да ће бити исти проценат поврћа у свим ХИП-овим кашицама, без обзира на то за које су тржиште намењене.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Деда Јагош

18.12.2018. 20:22

Хрвати не воле тврдо, али Хрватице...