Гусиње: Знамење злочинцу или партизанском јатаку?

М. СЕКУЛОВИЋ

04. 12. 2018. у 13:41

Гусиње: Знамење злочинцу или партизанском јатаку?

Споменик Исуфу Чељи

Очекује се велика бура око спомен-комплекса у Вусању код Гусиња. Представници ДФ и Субнора споре се око бисте Исуфа Чеље. Надлежни тврде да немају документе о Чељи

У Вусању код Гусиња годинама се налази споменик ратном злочинцу Јусуфу Челићу, или Исуфа Чеље, који је 28. јула 1944. године у Велици са својим саборцима и Немцима, учествовао у покољу више од 500 жена и деце. Убијен је у сукобу са партизанима почетком 1945. године у Дољи код Гусиња.

Ово тврди посланик ДФ Будимир Алексић, који је од Владе Црне Горе затражио одговор на питање шта ће урадити са спомен-комплексом који је посвећен, како тврди, овом ратном злочинцу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Четворке постале добри људи!

С друге стране, председник Субнор и антифашиста Црне Горе Звудија Хоџић, тврди да у тој организацији немају таква сазнања, поткрепљујући то и изводима из сведочанстава учесника Другог светског рата преточених у књигу.

- Споменик злочинцу Чељи је подигнут пре шест година. Он се налази насупрот школе у Вусању, а министар просвете ћути, баш као и онај пре њега. Ћуте сви. Ово није скандал, ово је чудо невиђено - говорио је на седници Скупштине посланик Алексић, тврдећи да му људи из Гусиња причају како им Албанци пркосе говорећи како им се све може, јер су они створили независну Црну Гору.

Инспекцијски надзор ''спомен-чесме'' извршен је 31. јула 2013. године. Констатовано је да даљи поступци нису у надлежности државе већ општине.

- А општина ћути и мирно посматра споменик кољачу из Велике, који је у време такозване велике Албаније променио име у Јусуф Чеља. Ми као антифашисти не желимо да о томе ћутимо. Држава ћути, споменик злочинцу остаје на свом месту. А држава је знала да нареди да се по хитном поступку пре две године уклони споменик Пуниши Рачићу, који је био постављен у Слатини код Андријевице и то на приватном имању - подсећа Алексић и указује на чињеницу да се Јусуфово име нашло на списку кољача из Велике и у књизи ''Покољ у Велици'', новинара и публицисте Бранка Јокића.

Желећи да чујемо шта је Општина Гусиње предузела по записнику државне инспекције, покушали смо да ступимо у контакт са председницом Анелом Чукић.

Међутим, она није одговарала на бројне позиве, нити на поруку којом јој је предочен проблем о којем смо желели да са њом разговарамо.

Сасвим другачије је био расположен секретар за инспекцијске послове Рефик Пировић.

- Инспекцију је извршио инспектор за културну баштину из Министарства културе из Подгорице Веселин Крстичевић. Тада је Гусиње било у саставу општине Плав. Ми немамо никакву документацју о томе, а по закону поступак до краја спроводи онај који га је покренуо - каже Пировић, наглашавајући да ће органи локалне самоуправе у Гусињу спровести све што им се са више инстанце наложи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЛАО ПРЕТЕЋЕ ПОРУКЕ НОВИНАРУ: Осуђен ветеринар из Рожаја на три месеца затвора

БЕЗ САЗНАЊА

- МИ немамо податке о томе да је Јусуф Челић или Чељај био злочинац, каже, за "Новости", председник Субнор и антифашиста Зувдија Хоџић.

- Колико ја знам, и колико сам читао, Челићи су били на страни партизанског покрета, каже Хоџић, који показује књигу једног од организатора партизанског покрета на подручју Плава и Гусиња и носиоца Партизанске споменице 1941 Мустафе Мемића.

Он у књизи наводи да је у Черенима код Јусуфа и Мустафе Челића, од јануара до априла 1944. био склоњен командант Андријевичког партизанског батаљона, мајор југословенске војске Мирко Крџић, јер је оболео и није могао да издржи услове живота у земуници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

CCCC

04.12.2018. 14:52

Srbe klao pa dobio spomenik. Zuvdo nema saznanja. Posto su stvorili nezavisnu ne može im niko ništa. Ispasti će da su bili i antifašisti.