Писта за НАТО у Никшићу?

В. КАДИЋ

петак, 23. 11. 2018. у 08:41

Писта за НАТО у Никшићу?

Фото В.К.

Војна ваздухопловна лука ће највероватније из Голубоваца бити пресељена у Никшић. Министарство одбране мерка “Капино поље”. Бошковић: Аеродром и за авијацију Алијансе

ВОЈНИ аеродром из Голубоваца, по свој прилици, сели се на аеродром “Капино поље” код Никшића, који ће бити на услузи савезницима НАТО. Министар одбране Предраг Бошковић обишао је никшићки аеродром и потом саопштио да је авијација Алијансе неотуђиви део државе Црне Горе, као њене чланице. Он је подсетио да су услед повећања броја путника на Аеродрому Подгорица, постали сметња једни другима за обављање редовних задатака.

- И аеродром “Капино поље”, као и свака друга ваздушна лука у Црној Гори, биће на располагању НАТО савезницима кад год за то буде потребе - казао је Бошковић. - Дошли смо у Никшић да погледамо аеродром “Капино поље” због потребе државе да своју војску уреди на основу потреба, захтева и величине, да буде што ефикасније могућа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У каси Црне Горе 2019. више од 2,5 милијарди

Министар је подсетио да се ваздухопловство Црне Горе налази на војном аеродрому “Књаз Данило” у склопу аеродрома Подгорица.

- С обзиром на то да се авио-саобраћај у Црној Гори и број путника који долазе увећао последњих десетак година неколико пута, постајемо сметња и ми њима и они нама за обављање редовних задатака - објашњава Бошковић.

- Једна од ствари које се саме намећу је овај аеродром на Капином пољу. Просторни капацитети постоје, писта која је санирана са контролним торњем даје добру полазну основу, али све ће то изискивати знатна улагања како би се аеродром привео намени, ако бисмо се за то одлучили.

Градоначелник Никшића Веселин Грбовић саопштио је да је локална самоуправа зантересована да Војска Црне Горе изгради своје капацитете на Капином пољу.

- У протеклом периоду радила се студија оправданости која би требало да покаже прве параметре, који су оптимистични за комерцијално коришћење аеродрома, за генералну авијацију, бизнис авионе, али са ово даје још веће могућности аеродрому - казао је Грбовић.

Никшићани су годинама уназад гледали у небо, ишчекујући да нека од моћних НАТО летелица атерира на писти аеродрома “Капино поље”. Уз помоћ државе локална власт издвојила је милионе евра за реконструкцију овог аеродрома, а уз километарске писте подигнут је и контролни торањ по међународним стандардима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БУРА ЗБОГ ПРЕМЕШТАЊА СПОМЕНИКА: Вратите стећке са Цетиња!

ПРОТИВЕ СЕ ОКУПАЦИЈИ

У Удружењу бораца ратова 1990. Црне Горе још раније су наслутили да би никшићки аеродром могао постати писта за НАТО авијацију.

- Нажалост, то се и обистинило. У Црној Гори је на делу НАТО окупација, јер све што се дешава, ради се по њиховом такту. Од суверености црногорске нема ништа. Овај народ памти њихове бомбе, које су 1999. посејале много зла и у црно завиле многе породице по Црној Гори, Србији и Републици Српској. Држави и народу не треба страна војна чизма, као ни нова окупација - каже Радан Николић, председник удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Grof

23.11.2018. 10:12

Guzva u Golubovcima? Haha,pa imaju samo 4 civilna leta i nijedan vojni! Preklapaju im se letovi a nemaju vojni avion

Миле Боровиште

28.11.2018. 02:25

Jadna je drzava Koju vide kriminalci I profiteri.A vojska nula .