Начелници три херцеговачке општине, Груде, Чпљине и Посушја, прогласили су новоизбраног хрватског члана Председништва БиХ, Жељка Комшића, непожељном особом у тим срединама, јер га сматрају нелегитимним.


Како пише портал Клиx.ба, први је био начелник Груда Љубо Гризељ, који каже да Комшић, због начина на који је изабран, није добродошао у ту општину и да су Хрвати у

ЈОШ није ни ступио на функцију члана Председништва, а Жељко Комшић већ је успео да нас завади са Хрватском и Србијом, док мени и Републици Српској покушава да дели лекције. Његова политика авантуризма неће допринети сарадњи, а БиХ ће гурнути у још већи понор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комшић оптужио врх Хрватске за политичку агресију на БиХ

Овако је актуелни председник РС и новоизабрани члан Председништва БиХ Милорад Додик прокоментарисао Комшићеву изјаву да је за њега Косово независна држава.

Додик сматра да би било пристојно да се сви кандидати који су победили на изборима уздрже од коментара и јаких речи док се Председништво не формира:

РАДМАНОВИЋ: АНТИДЕЈТОНСКЕ ИЗЈАВЕ РАДМАНОВИЋ, који је у Председништву био током претходног Комшићевог мандата, каже да се могло очекивати да ће представник Хрвата имати ставове попут овог о Косову, јер их је имао и у првом, а посебно у другом мандату. - Његова концепција БиХ је противуставна и антидејтонска. Осим реторички, изјаве суштински нису опасне, али га дефинитивно треба упозоравати да делује антидејтонски.

- Авантуризам је кад Комшић, након честитке и позива на сарадњу коју је добио од председника Србије, одговори да је Косово за њега независна држава. Он се мало преиграо и уживео у улогу неког политичког месије, кад већ сад дели лекције суседним државама како треба да се понашају.

Председник Српске каже да Комшићева дрскост може једино да нанесе штету свима у БиХ:

- Ако претње, увреде и ароганција, коју сада Комшић просипа по региону, буду стил његове политике и у Председништву БиХ, бојим се да то неће водити никуда и биће веома тешко обезбедити комуникацију са окружењем.

Комшићеву изјаву председник Србије Александар Вучић у четвртак није желео да коментарише:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комшић: Порука за све Хрвате - ја сам ваш председник!

- Србија жели добру сарадњу са БиХ, и са свом тројицом новоизабраних чланова Председништва. Иако нисам срећан због такве изјаве, нећу користити сваку прилику, чак и када је лака, за стицање политичких поена. Желим да на одговоран начин приступам изградњи односа у региону и односа са БиХ. Боље је понекад прећутати. Мање штете у будућности.

Упркос провокативним речима, Комшић неће имати могућност да одлуку о признању Косова, или било коју другу, супротну интересима Српске, "прогура".

Бивши члан Председништва БиХ Небојша Радмановић каже, за "Новости", да постоји јасна заштита од штетних одлука у том телу:- Одређен број одлука, као што су питања која се односе на оружане снаге, захтева апсолутни консензус чланова овог тела. Али и тамо где дође до прегласавања, постоји могућност заштите преко ентитетских интереса. У таквим случајевима ја сам примењивао вето и сигуран сам да ће то чинити и Додик.

Устав БиХ оставља могућност члану Председништва да се обрати парламенту ентитета и затражи подршку за вето. Уколико добије двотрећинску већину, то му омогућава да заустави одлуку Председништва.

Радмановић каже да је у таквим случајевима увек добијао подршку парламента, али да Младен Иванић није користио тај инструмент јер није желео да призна да је, у неким питањима, парламент РС изнад њега.