Црна Гора: На посао до 67. године?

Б. РАДОСАВОВИЋ

26. 07. 2018. у 17:54

Црна Гора: На посао до 67. године?

Најстарији ће радити све више година Фото Н. Скендерија

Надлежни припремају измене закона о пензијско-инвалидском осигурању у Црној Гори. Продужава се радни стаж. Иновирани пропис донеће и промене у обрачуну пензија

НАДЛЕЖНИ у Црној Гори припремају нови Закон о пензијско инвалидском осигурању, који предвиђа продужење радног стажа највероватније до 67. годионе живота, као и другачији обрачун принадлежности најстаријих грађана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: Веће плате и пензије

Примена тренутно важећег закона подразумевала је поступност у повећању старосне границе. У пензију ће и по овом пропису моћи да иду мушкарци са 67 година и то од 2025, а жене од 2041.

Али према најављеним изменама закона, очигледно да та правила неће ни заживети. Рекло би се, на иницијативу, или притисак међународних институција попут Светске банке, ММФ и Америчке привредне коморе које искористе сваку прилику да критикују решења у том закону, нарочито она о праву на превремено пензионисање.

- У измењеном закону, који би требало да буде усвојен до краја ове године, могла би се променити старосна граница за одлазак у пензију, јер је тежња Европске уније да се упослени што дуже задржавају у радном односу. Наш закон сада прописује одлазак у пензију са 67 година живота, уз напомену да ће у потпуности бити применљив за жене за 23 године, а мушкарце за седам година или 2041. и 2025. године. Сада не можемо рећи шта ће бити договорено током преговора, али радна група увелико разматра решења - рекао нам је Душан Перовић, директор Фонда ПИО.

Осим тога, иновирани закон донеће и промене у обрачуну пензија. Сада се користи швајцарски модел који узима у прорачуну раст зарада и цена на мало како би се почетком сваке године израчунао раст, односно ускладиле пензије са тим моделом.

- За очекивати је да се та нова формула примени у обрачуну пензија почетком наредне године, мада и сада на основу привредних активности уз примену швајцарског модела може очекивати већи раст пензија у 2019. години - оптимистичан је Перовић.

МИНИМУМ 15 ГОДИНА СТАЖА САДАШЊИ закон прописао је да се у пензију може са 67 година и 15 година стажа минимално. У пензију могу и они који имају 30 година радног стажа, али 20 у континуитету проведених на радним местима где се рачуна стаж са увећаним трајањем или такозвани бенефицирани, као на пример за рударе. Са две деценије непрекидног рада могу се пензионисати и родитељи или старатељи са дететом које има тешке сметње у развоју, а прима личну инвалиднину.

А због већих прихода од пореза и доприноса, које евидентира Пореска управа од почетка године, расту и приходи Фонда ПИО. Тако су крајем маја, од почетка године достигли скоро 175 милиона евра и 4,2 одсто су виши него у упоредном периоду прошле године.

- Из државног буџета од јануара до маја уплаћено је 63 милиона за исплату пензија. Међутим, како расте наплата изворних прихода, смањиће се издвајања из државне касе за потребе Фонда. Зато је процена, ако се настави овакав тренд до краја 2018. и контрибуција државе за ту намену могла би бити мања за четири до пет одсто, оптимистичан је први човек Фонда ПИО.

У Црној Гори тренутно је 130.000 и 300 пензионера. Од почетка 2018. године 600 је новопензионисаних. Да би Фонд био финансијски одржив пожељно је имати три запослена на једног пензионера.

- Сада на једног пензионера имамо 1,6 запослених. То није довољно. Међутим и ту бележимо позитивне трендове. Привредне и инвестиционе активности, нова запошљавања, кретања у малим и средњим предузећима нас охрабрују да ће се ситуација побољшати па ће се негативан однос броја запослених и пензионера у догледно време променити - навео је Перовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Жика Живац

27.07.2018. 13:11

У држави чији је заштитни знак лењост и нерад, једино логично питање је: А јел свака среда радна?

Radkvic Miso

24.09.2018. 09:05

Nema tog Crnogorca koji ima vise od 20 godina ranog staza moze da zivi i 100 Göd.