АЛБАНЦИ НЕЋЕ АМФИЛОХИЈА НА СВАЧУ: Митрополиту забранили улаз у цркву, литургију служио на остацима храма (ВИДЕО)

Б. ДАБИЋ

08. 07. 2018. у 16:02

Упркос забрани полиције и протеста групе грађана, одржана литургија код Улциња

АЛБАНЦИ НЕЋЕ АМФИЛОХИЈА НА СВАЧУ: Митрополиту забранили улаз у цркву, литургију служио на остацима храма (ВИДЕО)

Print screen Facebook

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије са свештенством служио је данас литургију испред остатака цркве Светог Јована Крститеља на Свачу у Улцињу. Служба је одржана упркос забрани полиције и противљењу групе Албанаца из овог краја, али не на темељима храма, већ двадесетак метара даље.

- Група од двадесетак Албанаца, предвођена одборником Демократске партије која држи власт у Улцињу Хаџијом Сулејманијем покушала је да спречи митрополита да служи свету литургију. Ова група изгредника покушала је да онемогући прилаз цркви, а Сулејмани је казао да су митрополит, свештенство и верни народ "дошли да освајају" и да он као Албанац муслиманске вере неће то да дозволи - објашњено је из Митрополије.

Службу на темељима древног храма претходно је забранила полиција, а овај чин је образложен "неблаговременим пријављивањем скупа".

- Полиција је забранила окупљање из више разлога заснованих на закону. Служба на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу, које је културно и археолошко добро Црне Горе, забрањено је зато што није благовремено пријављена... Постојале су и оперативне информације да може доћи до нарушавања јавног реда и мира - саопштено је из полиције.

Протојереј Јован Пламенац из Митрополије црногорско-приморске казао је за "Новости" да је покушај групе Албанаца да спречи вернике да приђу цркви није први, а било је и гуркања и провокација.

- Они који су се окупили са намером да нас спрече у обављању нашег верског обреда, били су, најблаже речено, непристојни - каже Пламенац. - Полицајци који су били на лицу места коректно су се односили према верницима.


Фото Б. Дабић

Инспектори Комуналне полиције у Улцињу у петак су констатовали да су без сагласности Управе за заштиту културних добара Црне Горе изведени радови на том објекту, а предузимање мера од надлежних су затражили и Скупштина општине Улцињ, Албански национални савет и Месна заједница Владимир.


СРАМОТЕ ЧЕСТИТЕ ЉУДЕ

ЈЕДНА мала група људи покушала је на своју срамоту да осрамоти Улцињ и оскрнави ову светињу. Својим понашањем они срамоте цео Владимир (насеље) и све људе који овде живе - честити албански народ - рекао је у својој беседи митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да су остаци древне цркве на Свачу Божије место и да припада свеукупном народу који ту долази са поштовањем и љубављу и према онима који сад живе на том месту.


Фото Б. ДабићПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Анти Антифа

08.07.2018. 16:40

Тако изгледа поштовање верских права на НАТО начин

Bratislav

08.07.2018. 18:11

Pa jel to znači da sada ako dodjem na more u Crnu Goru, nemam gde da se pomolim? Moram li da idem u džamiju da klanjam - ja pravoslavac, Srbin? Ne hvala.

Patriota

08.07.2018. 18:40

A sta rade ovi manekeni u uniformama! Polako milovci... Doci ce vam mecka pred vrata ali bice kasno!

Шумадинац

08.07.2018. 18:47

А има неких који се позивају на Српску Спарту... Смешно!!!

Nuclear Vlasta

08.07.2018. 23:07

@Шумадинац - И јесу они Спарта. Прочитај мало о спартанским ратницима и њиховом међусобном односу па ћеш видети да су баш такви.

nadnacionalni ateista

09.07.2018. 08:04

Nikakvo čudo što se to dešava Amfilohiju s obzirom na njegovu neshvatljivu potrebu da se non stop bavi dnevnom politikom.

Рашо

09.07.2018. 08:56

@nadnacionalni ateista - Нисте Ви господине национални атеиста него загрижени србомрзац и противник православља. Ево за Вас једноставног питања, да је, не дај Боже, неко од Срба срушио ту негде џамију па потом забранио неком муслиманском свештенику и народу да се ту окупи и помоли, како би сте Ви тада реаговали? Да ли бисте тог свештеника прозвали у вези са неким претпостављеним политичким ангажовањем и тиме оправдали забрану окупљања и милитве? Буде ли Вас бар некад срамота због таквог понашања?

nadnacionalni ateista

09.07.2018. 11:19

@nadnacionalni ateista - @Rašo. Ni jedan vjernik, bilo kojoj vjeroispovijesti da pripada, ne bio smio da miješa vjeru u naciju jer najveće zlo upravo iz toga proističe, a vi g-dine Rašo, stekao sam utisak pripadate takvima.Volio bih da nijesam u pravu.

Aries 71

10.07.2018. 11:04

@nadnacionalni ateista - @ nadnacionalni ateista A ja bi voleo da je u Srbiji što manje crnogoraca, usput da ne dolaze na školovanje, lečenje, zapošljavanje, da se ne nastanjuju, već da to čine po prijateljskoj im Tirani ili Prištini. Siguran sam da moje mišljenje deli ogromna većina Srba.

nadnacionalni ateista

10.07.2018. 14:09

@nadnacionalni ateista - @Aries 71.Na osnovu vašeg komentara logično se nameće zaključak da vi podržavate ove ljude koji nijesu dozvolili ulazak Amfilohiju u crkvu jer većina onih koji su htjeli da uđu u crkvu na čelu sa Amfilohijem imaju mnogo bližih i daljih rođaka koji žive i rade u Beogradu i Srbiji.