НАДЛЕЖНИ у понедељак нису успели да утврде да ли је спомен-плочу постављену у пролазу испод херцегновског градског сата, Сат куле - Торе, која је постављена у част оснивача града краља Твртка Котроманића, неко намерно поломио или је сама пала, али је ова информација, и сумња да је неко могао да оштети ово обележје, изазвала лавину негодовања.

Сумња да је спомен-плоча намерно оштећена изазвала је буру коментара Новљана.

- Ово су могли да учине само освајачи града гори од свих оних који су кроз векове покушавали да покоре Херцег Нови - чуло се међу огорченим мештанима Новог. - Они потиру град, од темеља, потиру све утицаје и хришћанства и ислама и сву лепоту коју Нови има и показује вековима кроз складан заједнички живот.

Прочитајте још - Херцег Нови: Грб ће заменити градски амблем

Међутим, на снимку са видео-надзора златарске радње "Ами", власника Владе Николића, забележено је да је спомен-плоча сама пала. На снимку се јасно види да 15 минута пре и после тога нико није пролазио испод Торе. Николић каже и да време на снимку не одговара реалном времну, али да је он у тренутку када је плоча пала изашао да види шта се дешава и тако забележио да се све десило у 4.39. Снимак је предао полицији, а биће уступљен и тужилаштву, како би била отклоњена свака сумња да је неко намерно оштетио ово спомен-обележје.

Начелница Службе комуналне полиције Марија Андрић рекла је да су запослени из ове службе одмах изашли на терен и у Старом граду констатовали да се непосредно испод Сат куле налази поломљена спомен-плоча.

- Сачинили су записник и обавестили Управу полиције. Комади спомен-плоче биће предати Музеју и галерији - рекла је Андрићева.


ОБЕЛЕЖЈЕ НОВОГ

САТ кула подигнута је 1667. године по наредби султана Махмуда. И о томе на њој постоји запис на арапском језику. За време турске власти то су била главна градска врата. Осим барељефа у пролазу испод Торе је и скулптура мајке Божије названа Црна Богородица, јер је рађена од нагорелог дрвета маслине. Овај симбол Херцег Новог на неки начин је и његов прави одраз - уз сва поменута обележја на њој је и спомен-плоча ослободиоцима града у Другом светском рату, а сатни механизам је дар града побратима - Земуна.