Herceg Novi: Grb će zameniti gradski amblem

V. Vujnović

28. 03. 2018. u 06:33

Posle javne rasprave koju je Opština organizovala za zainteresovane građane, nova obeležja Herceg Novog po volji i Novljana. Među simbolima kula, krin, kruna, grifoni, lenta...

Херцег Нови: Грб ће заменити градски амблем

GRADSKI amblem koji je u Herceg Novom decenijama bio u upotrebi, uskoro bi mogao da zameni pravi grb, osmišljen po svim heraldičkim pravilima, tako da maksimalno uvažava ključno nasleđe po kome je grad prepoznat i priča o njemu kompleksnu priču, kaže autor predloga, mladi Novljanin, arhitekta, konzervator, heraldičar - Srđan Marlović.

- Suština grbova je doza mistike koja vas tera da dublje prodrete u simboliku, a uz to ponešto i naučite o nečemu što je vaše i što je tu oko vas, a čega možda niste svesni - objasnio je Marlović, na nedavno održanoj raspravi koju je Opština organizovala za zainteresovane građane koji su listom podržali njegovo rešenje.

Svečani, veliki grb Herceg Novog čine heraldički štit plave tinkture, šarže kula i dva krina u srebrnom emajlu, muralna kruna sa tri merlona u zlatnom emajlu, čuvari štita grifoni, zlatno emajlirana lenta sa natpisom i naličjem u plavoj tinkturi. Srednji grbovi nastaju redukovanjem elemenata velikog štita.

- Centralna heraldička figura na štitu je kula koja predstavlja simbolički kontinuitet sa gradskim pečatom usvojenim 1883. godine na kome je prikazana Sat-kula, Tora, glavna gradska kapija u tadašnjem izgledu - objašnjava Marlović. - Kula na grbu predstavlja sublimat svih prethodnih stilizacija, a srebrna boja kojom je definisana označava čistotu, iskrenost, mudrost i mir apostrofirajući ih kao vrhunske municipalne vrednosti.


Foto V. Vujnović / Građani na javnoj raspravi o novim simbolima grada

Zlatna boja muralne krune govori o podatku da je Herceg Novi osnovao kralj. Grifoni, čuvari štita, inspirisani su najstarijim sačuvanim prikazima heraldičkih figura grifona pronađenim u Crkvi Sv. Stefana na Sušćepanu, koji su kulturno dobro od nacionalnog značaja. Savremeni prevod natpisa na lenti glasi: Grad u ime Svetog Stefana sazdah, i predstavlja skraćeni izvod iz "Povelje kralja Tvrtka I" iz 1382.

I KRIN HERALDIČKA OZNAKA

HERCEG Novi i krin baštini kao heraldički simbol od perioda nastanka u XIV veku, a preko osnivača Kotromanića, ali i plemićke porodice Šimrakovića, kasnije Stratinić-Stratimirović i Jovović. U odnosu na prethodni amblem na kome je bio stilizovani neheraldički čempres, krin predstavlja heraldičku zamenu, a njegovo sekundarno značenje je bogatstvo vegetacijom koja predstavlja važnu karakteristiku Herceg Novog.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

nulla die

28.03.2018. 16:37

Krin (ljiljan) je simbol Kotromanića, srpske dinastije. Kralj Tvrtko se krunisao 1377 godine u manastiru Mileševa za kralja i proglasio naslednikom dinastije Nemanjić. Muslimani-Bošnjaci falsifikuju istoriju i svojataju kralja Tvrtka, uzamaju ljiljane za svoj simbol.Srbi odmah na to pristaju, čak menjaju reči pesme "poljem se širi miris ljiljana (tamjana)". Za muslimane je istorija "švedski sto", uzmu ono što im odgovara, na slikama prikazuju kralja Tvrtka sa krunom bez krsta.