Пљевља: Отпад надомак центра града

М. Дробњак

понедељак, 05. 02. 2018. у 07:15

Пљевља: Отпад надомак центра града

Фото М. Дробњак

Пљевљаци страхују од намере термоелектране да пепео одлаже на Потрлици. Електропривреда тренутно нема дозволу за изградњу трајне депоније

ТЕРМОЕЛЕКТРАНА Пљевља није одустала од намере да пепео и шљаку одлаже на површинском копу Потрлица, удаљеном свега неколико стотина метара од центра града, упркос чињеници да та локација у Просторном плану општине није предвиђена за депонију шљаке и пепела. То се може закључити из захтева "Електропривреде Црне Горе" за издавање интегрисане дозволе Термоелектрани Пљевља.

Прочитајте још: Пљевља ускоро у депонијама?

У том документу наведено је да се планира продужење експлоатације тренутне депоније Маљевац до 2023. године, али и изградња трајне депоније пепела и шљаке на искоришћеном угљенокопу Површинског копа (ПК) Потрлица. Чак је то представљено као једна од мера за смањење последица складиштења отпада, иако би се нова депонија налазила неколико стотина метара од града. Имајући у виду шта се све дешавало око садашње депоније Маљевац, када су облаци прашине засипали село Збљево и стварали огромне проблеме становништву, постоји бојазан да би изградња депоније у ПК Потрлица исте проблеме могла представљати и за сам центар града.

Секретаријат за уређење простора општине Пљевља доставио је допис 7. 12. 2017. године са примедбама на захтев за издавање интегрисане дозволе за рад постројења ТЕ "Пљевља", чији је нацрт дат на јавни увид од 15. јануара до 1. фебруара ове године.

НЕОПХОДНА САГЛАСНОСТ план ЕПЦГ је да изгради трајну депонију пепела и шљаке у ПК Потрлица. Да би се овај њихов план могао реализовати, предложена локација мора проћи процедуре за просторну и планску документацију, што је у складу са примедбом Секретаријата за уређење простора општине Пљевља и процедуром за оцену квалитета са становишта заштите животне средине. ЕПЦГ мора прибавити све неопходне дозволе и сагласности од надлежних органа за изградњу депоније - казали су у Агенцији за заштиту природе.

Примедба се односи на део захтева за издавање интегрисане дозволе, у коме се, између осталог, каже да је предвиђена изградња трајне депоније пепела и шљаке у простору искоришћеног угљенокопа ПК Потрлица.

Прочитајте још: ЦГ: За чишћење отпада треба 1,4 милијарде

- У Просторно-урбанистички план (ПУП) општине Пљевља, Детаљном просторном плану (ДПП) за ТЕ "Пљевља" и извештају о стратешкој процени утицаја ДПП ТЕ "Пљевља" на животну средину, није предвиђен угљенокоп ПК Потрлица за ту намену. С обзиром на то да је ова локација близу града, изградња депоније пепела и шљаке негативно би утицала на све сегменте животне средине и здравље људи - наведено је у примедби Секретаријата за уређење простора општине Пљевља.

Међутим, како се одавно "на лаганој ватри крчка" прича о спајању Рудника угља и Термоелектране "Пљевља", или куповина ово рударског предузећа од стране Електропривреде, нова трајна депонија у ПК Потрлица могла би да буде актуелна иако није предвиђена просторно-планском документацијом.

Утапањем пљеваљске рударске компаније у систем ЕПЦГ, осим што би била снижена цена угља за пљеваљски термоенергетски објекат, Рудник би "у мираз" понео и постојећу локацију за депонију.

У Агенцији за заштиту природе и животне средине, за "Новости", су казали да интегрисаном дозволом није одобрена изградња трајне депоније пепела и шљаке у ПК Потрлица.

КОП ШУМАНЕ

У ПРОСТОРНОМ плану општине, ПК Потрлица није предвиђена за депонију шљаке и пепела,већ напуштени коп Шумане. То земљиште је ЕПЦГ пре неколико година купио од Рудника угља за седам милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације