Власт да врати крст на Сахат кулу

В. КАДИЋ/ Танјуг

12. 09. 2017. у 10:58

Лазар Радовић, унук човека који је поставио симбол у Подгорици. Обележје урадио деда Стеван и цео век су се њиме поносили

Власт да врати крст на Сахат кулу

Twitter

ТРАЖИМО од власти у Подгорици, као и од извођача радова, да врате крст тамо где му је више од сто година било место. Ми данас не знамо где је завршио, да ли је бачен на неко ђубриште. Ово је, за "Новости", рекао Лазар Радовић (82) поводом уклањања крста за врха подгоричке Сахат куле током рестурације овог објекта и Трга Бећир-бега Османагића.

А крст је на ову подгоричку знаменитост поставио деда Лазара Радовића.

- Крст на кули урадио је и поставио деда Стеван, чији је син Душан, мој отац, био прота - наставља Лазар. - Поручујем надлежним органима да се нећемо тако лако одрећи тог знамења. Деда Стеван је био мајстор свог заната, испод његових руку рађала су се вредна дела која су стизала и до мајке Русије, где је примао велика признања. Крстом који је стајао на кули поносили су се сви Радовићи, али и други Староварошани. Два века је био симбол града на Морачи, све до ових дана, када се нечија луда глава досетила да га обурда.

Наш саговорник подсећа на то да је његов деда приликом израде знамења на крст поставио голуба мира, који је на њему стајао све док га комунистичке власти нису уклониле.

- Никада нисмо сазнали где је голуб "одлетео". Али зато морамо знати где је крст завршио - енергично поручује Лазар Радовић. - Не претим ја никоме, посебно не нашој браћи подгоричким муслиманима, са којима делимо добро и зло. Памтим као дете да су у она "вунена" времена у нашој кући на Светог Николу, нашу крсну славу, као и о Божићу и Ускрсу увек долазиле комшије исламске вере. То смо ценили, а и ми смо им узвраћали посете.

У кући Радовића, од деде Стевана остала је избледела фотографија на којој он позира у црногорској ношњи са пет одликовања на грудима, стеченим на бројним ратиштима за ослобођење Црне Горе. Друштво му праве супруга Мара са синовима Миланом, Гигом и Душаном и ћеркама Зорком и Софијом.

Лазар Радовић са наследницима Фото Приватна архива

Председник Црквене општине Подгорица Зоран Вукчевић казао је за, "Новости", да су у Старој вароши живели и живе његов прадеда, деда, отац, а сада он, син му и унук, и да Сахат кулу доживљавају као своју:

- Тужно се осећам, јер знам да наше комшије муслимани тако не мисле. Чак и да им је наређено, они то не би урадили - каже Вукчевић.

Крст, који је више од сто година стајао на врху Сахат куле, древне грађевине из 17. века, ових дана је, на запрепашћење Подгоричана, уклоњен. То је, у оквиру овог милионског посла, који финансира Општина Подгорица, урадила турска компанија "Тика".

"Новости" су се мејлом обратиле заменику градоначелника Чаславу Вешовићу да објасни о чему се заправо ради и да ли ће крст бити враћен на кулу, али до закључења овог издања одговор нисмо добили.


ПОКАЗИВАЧ, А НЕ КРСТ!

Из Бироа за односе са јавношћу Подгорице саопштили су да на Сахат кули нема верских обележја!

- Током реконструкције, са Сахат куле једино је уклоњен показивач страна света. Очигледно је да се не ради ни о једном верском симболу - поручиле су подгоричке власти!


ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПОДГОРИЦЕ: ВРАТИТИ КРСТ НА САХАТ КУЛУ

Заменик градоначелника Подгорице Часлав Вешовић (ДПС) апеловао је да се на Сахат кулу након реастаурације врати крст, симбол који је ту стајао стотину година. Он је истакао да би изглед Сахат куле, након рестаурације, требало да остане аутентичан и са свим деловима који чине то културно добро. Вешовић је за подгорички Дан казао да је Главни град упутио захтев Управи за заштиту културних добара да се поштује аутентичан изглед Сахат куле.

"На састанцима и јавно износим једнаке ставове и до њих држим, а најбоља потврда за то је и захтев Главног града Управи за заштиту културних добара да се конзерваторске мере спроведу поштујући аутентичан изглед Сахат куле пре њене рестаурације", казао је Вешовић.

Истакао је да према симболу који се налази на врху Сахат куле нема однос као према религијском обележју, већ као делу културног добра које припада свима.

"По мом схватању, рестаурација историјских амблема Подгорице не подразумева њихову редукцију. Знајући да је симбол до јуче стајао на врху Сахат куле, ценим да тако треба да буде и вековима пред нама", поручио је Вешовић.

Он је нагласио да ако Сахат кула представља симбол дивљења и поноса свих грађана Подгорице, онда не треба мењати њен изглед.

"Једнако бих мислио и да предмет на врху куле подсећа на симбол било које друге религије, веровања и друштвених вредности. У свему овоме потенцирам значај обнове Трга Бећир бега Османагића и Сахат куле, као једног од знакова препознавања Подгорице, који ће у новом руху све наше грађане и посетиоце главног града Црне Горе подсећати на нашу богату културу и историју", истакао је он.

— Cafe del Montenegro (@cafemontenegro) September 12, 2016

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације