Загреб љут јер БиХ уместо хрватских производа нуди српске?

А. МАЦАНОВИЋ

31. 08. 2015. у 07:33

Загреб љут јер БиХ уместо хрватских производа нуди српске?
У БиХ огорчени образложењем Хрватске за стопирање извоза млека из БиХ у ЕУ. Такво понашање Хрватска има "зелено светло" не само од ЕУ, него и од Ватикана, чија се улога не сме потценити - сматра политички аналитичар Гостимир Поповић

Премијер Хрватске Зоран Милановић потврдио је пре два дана оно што су сви знали - да је Хрватска донела одлуку да стопира увоз млека из БиХ у ЕУ због хрватских извозника.

А, тај "добросуседски" потез Милановић је покушао да оправда тврдњом да "БиХ Хрватску већ дуго и лукаво завлачи".

Хрватски медији наводе да је овакав потез уследио након што се извоз Хрватске у БиХ после уласка у ЕУ преполовио, односно како је БиХ "почела да чисти полице са хрватским производима и убацује српске и турске".

Аналитичари у БиХ сматрају да су ово све само не тачне информације, напомињући да се управо Хрватска према БиХ понаша онако како јој замера и да управо они "дуго и лукаво завлаче" БиХ и када је у питању извоз млека, али и бројни други пројекти од значаја за БиХ, као што је изградња моста код Градишке, нерешени гранични спорови...

- Чињеница је да ми не радимо конзистентно и дугорочно и на крају сами себе доведемо у овакве ситуације, сматра политички аналитичар Гостимир Поповић.

Он очекује да се након најновијег потеза у вези са извозом млека дугорочније могу очекивати и гори негативни утицаји по БиХ.

Осим овог, најновијег спора, најпознатији проблем између Хрватске у БиХ у последњих неколико година постала је градња моста у Градишци, а у Министарству саобраћаја и веза РС "Новостима" је речено да изградња моста, до данас, није започета због очите опструкције хрватске стране, која овај пројекат, очигледно, користи за политичка поткусуривања.

- Хрватска и БиХ потписале су још 2012. године споразум о изградњи новог моста на Сави код Градишке, а до почетка 2013. године завршен је пројекат, решени су имовинско-правни послови и обезбеђена је грађевинска дозвола. Како је наша страна имала обезбеђена средства, док је Хрватска чекала средства из европских фондова, нудили смо разне могућности Хрватској - да преузмемо расписивање тендера, да започнемо градњу свог дела, а да се Хрватска касније прикључи. Нудили смо и градњу моста у потпуности. Уговором бисмо одредили кад би тај новац Хрватска вратила БиХ. Друга страна се, нажалост, није сложила ни око једног предлога, подсећа за "Новости" министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

Он истиче да се почетак градње беспотребно одуговлачи све ове године и ако се сагледају све понуђене опције и могућности, јасно је да је пресудило то што у Хрватској не постоји политичка воља за реализацију овог пројекта.

Ни питање границе са Хрватском, 20 година од потписивања Дејтонског споразума, није решено, а најпознатији спор две земље воде око Костајнице, где Хрватска негира "природну границу" између две државе која иде реком Уном, па тако тренутно граница имеђу Хрватске и БиХ у подручју Костајнице на чак 19 места излази из реке Уне.

Осим овог дела границе, спорна је и граница код Неума, тачније острва Мали и Велики Шкољ.


РАЗМАЖЕНИ МИЉЕНИК ЕУ

- Имајући у виду да је Хрватска размажени миљеник ЕУ, ни за кога није изненађење ово што су сада урадили, јер им је ЕУ попуштала и када су у питању спорни односи Хрватске са Словенијом и Србијом, сматра Гостимир Поповић.

Он је за "Новости" рекао да за такво понашање Хрватска има "зелено светло" не само од ЕУ, него и од Ватикана, чија се улога не сме потценити, али да све то није разлог да домаће власти на време доносе планове и у области градње инфраструктуре и у извозној стратегији.


ВЛАСТИ ЋУТЕ

На опште запрепашћење млекара, ни неколико дана после одлуке Хрватске о забрани извоза млека из БиХ, нема званичних реакција власти у БиХ.

На ову чињеницу оштро је реаговао једино СДП БиХ, из кога су поручили да домаће институције што пре треба да реше новонасталу ситуацију како би се омогућило да домаће млекаре своје производе пласирају и на остала тржишта европских земаља или уведу контрамере према производима хрватског порекла. Грађане су позвали да на овакав потез Хрватске одговоре куповином домаћих производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Tixon

31.08.2015. 08:38

Ma kakvo mleko?Imali su oni oduvek zeleno svetlo od Evrope i za mnogo gore stvari prema ostalim jugoslovenskim narodima.

НовиСад

31.08.2015. 09:49

Ја сам престао да купујем у "IDEA,RODA,MERCATOR"објектима,такође сам престао да купујем "Frikom,Dijamant,Kraš,Vindija.." и остале њихове брендове којих су пуни објкети сви. И даље постоји довољна конкуренција да не морамо куповати овде и ово.

Prijedlog

31.08.2015. 10:47

Sto mi uopste kupujemo hrvatske proizvode, kao da nasih nema istog cak boljeg kvaliteta.I na taj nacin rijesimo ih se za sva vremena.

darko

31.08.2015. 11:24

Bojkot hrvatskih proizvoda i trgovinskih lanaca. Dizanje svesti ljudi da kupujemo domace i domacim prodavnicama.Bojkot Merkator,Idea,Roda,Podunavlje ili i ako se tamo payari kupovati domaće proizvode proverite deklaraciju to je sekund .

nislija

31.08.2015. 11:40

Kakvi smo mi ljudi,gazimo nase seljake,a uvozimo iz Krvatsku,oni nase nece,a zasto moramo mi njihovo,hrani neprijatelja da te dokrajci,ja bih sve firme,ili bilo sta ima Krvacka u srbiju sve izbacio,bez njih mozemo i moramo.Sacuvaj nas boze kuge i Krv..a-.

miki

31.08.2015. 17:26

@nislija - Moraju malo i gradjani da se opamete. Kada vide da je proizvod hrvatski treba da ga ne kupuju. Treba obelodaniti sve hrvatske firme u Srbiji da se zna koje su.

odgovorzz

31.08.2015. 12:14

Ja vec mesecima ne kupujem nista hrvatsko. Najgore je za sladolede, dat im je monopol, i neverovatno je sta su Srbi uradili sami sebi. Uzas.

Канцелар

31.08.2015. 14:02

СРБИ држимо до себе.Ја већ годинама бојкотујем све што долази из хрватске...будимо барем у нечему сложни!Поздрав

Trske

31.08.2015. 16:01

Pa zna se cija je ambasada pod papinim prozorom. Ako neznate idite da vidite. E moji vi veliko je to zlo.

Шева

31.08.2015. 17:36

Паметно , они би да продају а да не купују. Мислим на Хрвате

БЛЕСИНГЕР(шипац)

31.08.2015. 19:23

За "продају" је заслужан "жути сектор" и "досманијаци"... Млађа, Питић, Влаховић... и економски "маг" са хрваћанским "педигреом" Ковачевић ... целокупан "кадар" КУРСИСТА нато-нацистичке "елите" бизМисмена и бизМисменки ...Читао сам Ваш фељтон о издаји или "чпијунима" у Срба и ... све ИСТА презимена и породице ...!??!Ма, јоооок... "фата-јоргана"... тако нешто ....?!?

Miki - Zg

31.08.2015. 20:19

Uzalud Vam patriote Srbije -domoljubi .Kad prošećem N. Sadom ,Beogradom na najboljim mjestima vidim Ideju ,Rodu ,Merkator ,Frikom mi viri iz svake vrbovec paštete .Kupili su ovi demokrate za ovih 15 .god. SVe -za dinar kriminala .U HR 3 firme iz Srbije .